DODIJELJENI NOBELI

Nobelova nagrada za kemiju otišla u ruke Benjaminu Listu i Davidu MacMillanu

Pomoću asimetrične organske katalize učinkovitije će se konstruirati novi lijekovi, ali i molekule u solarnim ćelijama
Dodjela Nobelove nagrade za kemiju
 Jonathan Nackstrand/AFP

Ovogodišnji dobitnici za kemiju su Benjamin List i David Mac Millan „ za razvoj asimetrične organske katalize” što je imalo veliki utjecaj na razvoj novih lijekova i učinilo kemiju zelenijom, priopćila je danas Kraljevska švedska akademija znanosti.

Mnoga istraživačka područja i industrije ovise o sposobnosti kemičara da konstruiraju molekule koje mogu tvoriti elastične i izdržljive materijale, skladištiti energiju u baterijama ili spriječiti razvoj bolesti. Za ovaj rad potrebni su katalizatori, tvari koje kontroliraju i ubrzavaju kemijske reakcije, a pritom nisu dio konačnog proizvoda. Na primjer, katalizatori u automobilima pretvaraju otrovne tvari u ispušnim plinovima u bezopasne molekule. Naše tijelo također sadrži tisuće katalizatora u obliku enzima koji izlučuju molekule nužne za život. Katalizatori su stoga temeljni alati kemičara, no istraživači su dugo vjerovali da u načelu postoje samo dvije vrste katalizatora: metali i enzimi. „Benjamin List i David MacMillan dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju 2021. godine jer su 2000. godine, neovisno jedan o drugom, razvili su treću vrstu katalize, asimetričnu organsku katalizu”, navodi se u Akademijinu priopćenju.

Organska kataliza se od 2000. godine razvijala zapanjujućom brzinom. Benjamin List i David MacMillan su pokazali da se organski katalizatori mogu koristiti za pokretanje mnoštva kemijskih reakcija. Pomoću ovih reakcija istraživači sada mogu učinkovitije konstruirati nove lijekove, ali i molekule koje mogu „hvatati” svjetlost u solarnim ćelijama. Na taj način organokatalizatori donose najveću korist čovječanstvu.

- Ovaj koncept katalize je jednostavan koliko i genijalan, a činjenica je da su se mnogi ljudi zapitali zašto to nismo osimislili ranije – rekao je Johan Åqvist, predsjednik Nobelovog odbora za kemiju.

Benjamin List rođen je 1968. godine u Frankfurtu gdje je 1997. godine doktorirao na Sveučilištu Goethe. Direktor je Instititura Max Planck za istraživanje ugljena u Mülheim an der Ruhru. Vijest da je Nobelov laureat saznao je u Amsterdamu gdje je na odmoru sa suprugom.

- Sjedili smo za doručkom kad je zazvonio mobitel. Poziv je bio iz Švedske, nisam mogao vjerovati – rekao je List na konferenciji za novinare.

David MacMillan rođen je 1968. godine u Bellshillu u Nigeriji gdje je završio studij kemije. Doktorirao je na Sveučilištu Kalifornija u Irvineu, a sada je profesor na Princetonu. Dvojica laureata podijelit će 10 milijuna švedskih kruna, odnosno gotovo milijun eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:03