RASPODJELA IMOVINE

NOBELOVAC OSTAVIO BOGATSTVO Pročitana Mandelina oporuka vrijedna 4 milijuna dolara

Simbol borbe protiv apartheida i dobitnik nobelove nagrade za mir, Nelson Mandela je umro u prosincu s 95 godina
 AFP

Nelson Mandela ostavio je iza svoje smrti imovinu koja se procjenjuje na više od 46 milijuna randa, odnosno preko 4 milijuna dolara. Objavljeno je to na javnom ročištu na kojem je otvorena njegova oporuka. Mandelino nasljeđe uključuje vilu u Johanesburgu i kolibu u njegovom rodnom kraju, kao i autorska prava na prodaju njegovih knjiga.

Svaki od Mandelinih bliskih suradnika dobio je po 50.000 randa (4500 dolara), a školama koje je pohađao namijenio je po 100.000 randa. Sudac Dikgang Moseneke, koji je čitao 20 stranica dugu oporuku, rekao je da je obitelj bivšeg južnoafričkog predsjednika ostala zadovoljna čitanjem oporuke i da nemaju primjedbi. Mandelina treća žena, Graca Machel, odrekla se imovinskih zahtjeva, prenosi Reuters.

FOTO: NELSON MANDELA POKOPAN U RODNOM SELU Stigli Richard Branson i Oprah Winfrey

Simbol borbe protiv apartheida i dobitnik nobelove nagrade za mir, Nelson Mandela je umro u prosincu s 95 godina. Dio imovine će se podijeliti na tri fonda koja je osnovao Mandela, od kojih je jedan obiteljski koji bi se trebao brinuti o njegovih više od 30 djece, unuka i praunuka.

Obitelj će s njegovim ANC-om podijeliti i dio autorskih prava, jer je Mandela dio nasljeđa namijenio Afričkom nacionalnom kongresu prije svega radi širenja informacija o borbi protiv apartheida i zalaganju za pomirenje. Nezadovoljnici imaju 90 dana na raspolaganju da podnesu žalbe na oporuku, nakon čega ona postaje izvršna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:29