RAZGOVOR ZA VOGUE

Nobelovka Malala: ‘Greta me pita za savjete, a moj otac dobiva ponude mladića koji bi me ženili‘

Malala je govorila i o tome kako u prijavi za Oxford nije napisala da je dobila Nobelovu nagradu jer "joj je bilo neugodno
Malala YousafzaI
 Christophe Petit Tesson/AFP

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Pakistanka Malala Yousafzai, pojavila se na naslovnici modnog časopisa Vogue kojem je dala intervju. Svijet ju je upoznao kao 14-godišnju djevojčicu u pakistanskoj dolini Swat na koju su, jer je bila lice kampanje za obrazovanje djevojčica u toj zemlji, atentat pokušali talibani. Sada 23-godišnjakinja s diplomom Oxforda iz filozofije, politike i ekonomije Malala je pozirala za poznati ženski časopis i pričala o svom životu.

Početak studija u Engleskoj dao joj je, kaže, vremena da se posveti sebi nakon što se godinama prvo oporavljala od ozljeda pa potom putovala po svijetu i govorila na konferencijama, pisala knjigu, snimala dokumentarac. Toliko se stvari događalo, a na fakultetu je napokon dobila priliku da bude sa svojim vršnjacima što joj je godilo.

Malala se za Vogue fotografirala s maramom, a istaknula je kako ona nije znak represije već predstavlja njezine korijene kao sutkinje Paštunke. "Htjela bih svima poručiti da je moguće imati vlastiti glas unutar svoje kulture i ravnopravnost unutar neke kulture", rekla je Malala. Komentirala je aktivizam na društvenim mrežama navodeći da se mora promijeniti. "Trenutno izjednačavamo aktivizam s tvitovima. Ali Twitter je posve drugi svijet", rekla je.

Otkrila je i kako je u bliskom kontaktu s drugim poznatim aktivistima poput Grete Thunberg koja je pita za savjete. "Znam snagu koju mlada djevojka u sebi nosi kada ima viziju i misiju", komentirala je kolegicu.

Malala je govorila i o tome kako u prijavi za Oxford nije napisala da je dobila Nobelovu nagradu jer "joj je bilo neugodno". Kaže i kako je studirajući barem jednom tjedno ostajala cijelu noć budna, pitajući se u dva sata ujutro zašto nije ništa čitala. Njezino školovanje u Birminghamu, gdje je stigla nakon odlaska iz Pakistana, obilježila je njezina slava. Stalno su je ispitivali kako je bilo upoznati Angelinu Jolie ili Barack Obamu. "Čudno je jer želiš ostaviti tu Malalu izvan zgrade i biti samo učenik i prijatelj", rekla je.

Još ne zna gdje bi voljela živjeti i što će u budućnosti. "Stalno se pitam bi li trebala nastaviti živjeti u Engleskoj ili se vratiti u Pakistan ili otići u neku drugu zemlju", kaže. Njezin otac, otkriva, ponekad dobiva ponude od ženika iz Pakistana. "Mladić mu kaže da ima puno zemlje i kuća i da bi se jako volio oženiti za mene", ispričala je za Vogue ova mlada djevojka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:15