RASTE NEZADOVOLJSTVO

Nobelovka poziva na prosvjede protiv Macrona: ‘Koristi inflaciju kako bi produbio jaz u društvu‘

Potpisnici pisma pozvali su na pridruživanje maršu 16. listopada koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska

Annie Ernaux

 JULIEN DE ROSA/AFP

Skupina francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, pozvali su na prosvjede koje će idući tjedan ljevica organizirati protiv predsjednika Emmanuela Macrona koji, kako tvrde, ne čini dovoljno za siromašne u vrijeme galopirajuće inflacije.

"Emmanuel Macron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih", kaže se u pismu 69 potpisnika, pisaca, redatelja i sveučilišnih profesora koje je objavljeno u nedjelju u listu Journal Du Dimanche.

"Sve je to pitanje političke volje", dodaje se u članku koji potpisuje i Annie Ernaux, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost.

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cijena energenata i odbila je povisiti poreze tvrtkama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje prosvjedu 16. listopada koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umjerenijim lijevim strankama i formirala najveći francuski oporbeni blok.

Prosvjed, koji se promovira kao marš "protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti", dolazi u vrijeme kad je Macron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj mirovinskoj reformi i brojim štrajkovima radnika koji zahtijevaju veće plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 18:48