BORBA ZA DEMOKRACIJU

Nobelovka Suu Kyi sastala se s predsjednikom Obamom: Uručena joj Zlatna medalja američkog Kongresa

WASHINGTON - Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi sastala se u srijedu u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Barackom Obamom pošto je u Kongresu primila najviše odličje koje dodjeluje ta institucija.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, koja se nalazi na turneji po Sjedinjenim Državama, održala je privatne razgovore s Obamom u Ovalnom uredu. Prije toga joj je uručena Zlatna medalja američkog Kongresa za njezin doprinos u borbi za demokraciju u zemlji kojom upravlja vojska od državnog udara 1962. godine.

"Ovo je jedan od najdirljivijih trenutaka u mom životu, biti ovdje u ovom domu, ujedinjenom kako bi pozdravio stranca iz daleke zemlje", rekla je Suu Kyi u Kongresu.

"Među vama su i neka lica koja sam viđala dok sam bila u kućnom pritvoru i neka koja sam viđala pošto sam bila oslobođena", rekla je Suu Kyi, naglasivši potporu američkih zastupnika tijekom njezinih 17 godina provedenih u kućnom pritvoru.

Njezin posjet Bijeloj kući sadržavao je neke elemente koji su rezervirani samo za posjete stranih premijera ili predsjednika, ali Obamina administracija ipak je pokušala izbjeći veliki publicitet kako ne bi ugrozila odnose s mianmarskim režimom. U Bijelu kuću bio je nakratko dopušten ulazak samo fotografima, ali ne i televizijskim snimateljima i novinarima pisanih medija.

Sastanak Obame i Suu Kyi trajao je oko sat i pol vremena, a nakon njega nisu davane izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:35