ODGOVORITE U ANKETI

Noćas ne zaboravite pomaknuti sat! Pitamo vas, koje vam je računanje vremena draže, ljetno ili zimsko?

Vlada je Uredbom o ljetnom računanju vremena odredila ljetno i zimsko računanje vremena sve do 2026. godine
 Thanapol Kuptanisakorn/Alamy/Alamy/Profimedia/Thanapol Kuptanisakorn/alamy/alamy/profimedia

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, s dva na tri sata, u nedjelju završava zimsko i započinje ljetno računanje vremena.

Ljetno računanje vremena trajat će sve do 27. listopada kada se kazaljke pomiču za jedan sat unatrag pa tri sata ujutro postaje dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Vlada je Uredbom o ljetnom računanju vremena odredila ljetno i zimsko računanje vremena sve do 2026. godine. Međutim svake godine najavljuje se da je to jedno od zadnjih pomicanja sata jer se očekuje skoro ukidanje ove prakse.

Ali kad će stvarno doći do prestanka toga vrlo nepopularnog pomicanja sata još nije jasno.

- Treba okončati to pomicanje sata - objavio je 2018. tadašnji šef Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon što se u online-ispitivanju građana u cijeloj Europskoj uniji njih 84 posto izjasnilo za prestanak pomicanja. U ožujku 2019. se onda i Europski parlament velikom većinom izjasnio za prestanak različitog računanja vremena 2021. godine. Loptica je sad kod vlada država članica koje moraju dati odgovor, je li im draže stalno ostaviti ljetno ili zimsko računanje vremena? Ali, konačna odluka država članica je još daleko.

Odluka o tome hoće li neka država uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu zemljopisnom položaju pa sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, čini se, ostaje najbolji kompromis.

Kad bi, primjerice, sve zemlje iz srednjoeuropske vremenske zone uzele trajno ljetno vrijeme, u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španjolske oko 10 sati. U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske ljeti izlazilo u tri sata ujutro.

Ako to pitanje ponovno dođe na dnevni red EU, Hrvatska će prema ranijoj izjavi čelnika nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića iznijeti stav da se zalaže za ljetno računanje vremena.

Istovremeno, zadržavanje pomicanja sata mnogim ljudima stvara probleme. Velik broj ljudi, po nekim istraživanjima čak 29 posto, ima tjelesnih i psihičkih problema nakon pomicanja sata. Osjećaju se umorno, imaju poteškoća zaspati i češće se noću bude. Tri četvrtine ispitanika smatra da je pomicanje sata suvišno i da ga treba ukinuti.

Pitamo vas, što vam je draže i kad bi se ukinulo pomicanje sata, biste li bili za ljetno ili zimsko računanje vremena?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:17