‘SVE JE UNIŠTENO!‘

Noćni pakao u okupiranom gradu: Formirala se vatrena kugla, procurila prva teorija što se dogodilo

Dok Ukrajinci tvrde da se radilo o udaru na skladište streljiva, ruski separatisti optužuju Kijev da su stradali civili

Udar na Makiivku

 Twitter/

Na društvenim mrežama pojavilo se više snimki na kojima je zabilježena golema, dramatična eksplozija kod okupiranog ukrajinskog grada Makiivke u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage gađale i uništile tamošnje rusko skladište streljiva, Moskva optužuje Kijev da su u napadu ozlijedili civile.

"Uslijed učinkovitog vatrenog djelovanja jedinica Oružanih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je postojati", priopćila je ukrajinska vojska u utorak navečer. Ukrajinci su rekli da je eksplozija bila tako jaka jer je tijekom granatiranja pogođeno skladište goriva ili streljiva.

Ruski državni mediji, pak, objavili su u srijedu da su ukrajinske snage granatirale Makiivku, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši njih 41, kako javlja Moscow Times. Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske tz. Donjecke Narodne Republike izjavio je da je pogođen gradski okrug Červonogvardejski. "Val eksplozije osjetila je većina stanovnika Makiivke i Donjeck", rekao je on. On je na svom Telegram kanalu u srijedu ujutro objavio da je dvoje djece među ozlijeđenima.

Prema Pušilinu, oštećene su stambene zgrade, bolnica, škole i dječji vrtić, a ruski vojni blogeri tvrde da su u granatiranju korišteni topnički sustavi HIMARS, koje je je Kijev dobio od SAD-a, no ruske tvrdnje nisu neovisno potvrđene.

Makiivka se nalazi pored grada Donjecka, glavnog središta regije. U videozapisima koji kruže internetom, uključujući isječak koji je podijelio Ured za stratešku komunikaciju ukrajinske vojske, vatrena kugla se uzdiže u zrak, a eksplozija potresa kameru. Na drugim snimkama, gust dim se nadvija nad grad, prenosi Newsweek.

Još jedna snimka, koju je podijelio ukrajinski vojni bloger, pruža pogled iz zraka na dramatičnu eksploziju koja se također pripisuje uništenju ruskog skladišta streljiva, no Newsweek nije mogao neovisno potvrditi ovu snimku.

Ukrajinske snage su već gađale vojni objekt u Makiivki u novogodišnjem udaru, kada je ubijeno do 100 ruskih vojnika.

U utorak je Oleksij Danilov, čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao da ukrajinske snage rade na "maksimalnom uništenju ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih mjesta, topništva i snaga protuzračne obrane ruske vojske". "Posljednjih nekoliko dana bilo je posebno plodonosno", dodao je u objavi na društvenim mrežama.

U operativnom ažuriranju u utorak navečer, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga navodi da su ukrajinski raketni i topnički napadi tijekom dana pogodili tri ruska skladišta streljiva. Ukrajina nastoji postupno smanjiti ruski pristup vojnoj opremi i ljudstvu u protuofenzivi snaga Kijeva, objavio je u utorak think tank Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu.

ISW: Stalan, postupan napredak

Ukrajinu, inače, dio zapadnih stručnjaka i dužnosnika kritizira zbog sporog napredovanja u protuofenzivi, koja je, kako je tvrdila Moskva, krenula početkom lipnja diljem istočne i južne Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sredinom lipnja da je napredak na bojnom polju "sporiji od željenog", ali je dodao da su u pitanju životi ljudi. "Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah. Nije", rekao je on za BBC 21. lipnja.

Ukrajinske snage ostvaruju "stalan, postupan napredak", no to ne znači da Ukrajina nije u stanju ponovno preuzeti velike dijelove teritorija, navodi ISW u svom najnovijem izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:22