DUHOVI BAHMUTA

‘Noću ubijamo Ruse i s udaljenosti od dva kilometra. Evo koliko smo ih dosad smaknuli‘

Elitna jedinica ukrajinske vojske smještena na rubu okupiranog grada terorizira ruske trupe

Ukrajinski vojnik u rovu na nepoznatoj lokaciji u blizini Bahmuta

 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajinske snage i dalje pokušavaju ponovno zauzeti Bahmut na istoku zemlje, uz pomoć elitnih snajpera koji noću vrebaju ruske vojnike i uklanjaju ih jednog po jednog.

Novinarska ekipa BBC-ja dobila je priliku susresti se sa snajperskom postrojbom koja provodi noćne operacije u blizini razrušenog grada i pratiti ih u jednoj akciji. Elitna jedinica ukrajinske vojske smještena je na rubu okupiranog grada, u dometu ruskog topništva. Kad je prije šest mjeseci postrojba počela terorizirati okupatore, prozvali su je Duhovi Bahmuta. Zapovjednik, čiji je pozivni znak Duh, vodi tim od 20-ak vojnika koji love visokovrijedne mete.

Na pitanje BBC-jevih novinara koliko je Rusa njegov tim eliminirao, Duh spremno odgovara - 524.

"Od toga je 76 mojih. Svaki hitac je elektronički zabilježen", kaže Duh.

Ne pamte svi snajperisti koliko su okupatora uklonili. Strijelac Kuzja kaže da se nema čime ponositi jer "ne ubijaju ljude, nego uništavaju neprijatelja". Prije nego što je postao specijalist za gađanje snajperom, Kuzja je radio u tvornici. Kaže da nikad nije pretjerano volio oružje, ali je osjetio potrebu uzeti pušku u ruke kad je Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu.

"Svaka misija je opasna. Kad pogriješimo, neprijatelj nas može pogoditi. Naravno da se bojim, samo budala se ne bi bojala", govori Kuzja dok provjerava svoju snajpersku pušku Barrett američke proizvodnje posljednji put prije odlaska u noćnu misiju.

Kako se spušta sumrak, vozač, dvočlani tim snajperista i novinarska ekipa, odlaze u blindirani Humvee te kreću do mjesta gdje će ostaviti vojnike da nastave dalje pješice što bliže prvoj crti bojišnice. Nakon dvadesetak minuta vožnje cestom, koja je dijelom još uvijek pod ruskom vatrom, vozilo se zaustavlja kod ruševne kuće. Dvočlani snajperski tim izlazi, a ostatak se vozilom brzo vraća u bazu. U bazi zapovjednik nestrpljivo iščekuje vijesti od ekipe na terenu. Sedam sati poslije vozač odlazi po snajperski tim. Pokušava voziti po sjećanju, izbjegavajući paliti svjetla kako ne bi privukao pozornost. Na olakšanje cijele postrojbe, snajperisti su se vratili u bazu bez ozljeda. Tijekom pola godine nekoliko je članova tima ozlijeđeno, uključujući zapovjednika Duha. Ali nitko dosad nije ubijen.

image

Volodimir Zelenski

Handout/AFP

"Svaki put može biti naš posljednji, ali činimo plemenito djelo", opisuje Duh njihove operacije. Zapovjednik kaže da je osobno odabrao svakog člana tima na temelju njihove "humanosti i patriotizma", a ne vojnog iskustva i vještina. Tako su u timu iskusni snajperisti koji imaju nekoliko desetaka ubojstava i novaci tek izašli s obuke u Velikoj Britaniji.

Ukrajinski snajperisti stacionirani oko Bahmuta svjesni su da jedan mali tim poput njihova neće dobiti rat. Vjerojatno neće uspjeti niti vratiti Bahmut. No uvjereni su u to da njihove akcije imaju smisla.

"Mi vršimo psihološki učinak na neprijatelja, loveći jednog po jednog ruskog vojnika iz prikrajka tako da nas ne mogu niti vidjeti, niti čuti", objašnjava Kuzja. Oleksandr Kindratenko, glasnogovornik specijalnih snaga, u komentaru za ukrajinsku Pravdu nedavno je otkrio da snajperisti ubijaju Ruse u blizini Bahmuta na udaljenostima od čak 715 do 2062 metra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom proteklog vikenda posjetio je specijalne snage u sektoru Bahmuta i zahvalio im što 520 dana od početka invazije nastavljaju iskazivati svoje junaštvo i hrabrost.

"Vi ste ratnici neslomljive volje, izdržljivosti, inteligencije, hrabrosti i ustrajnosti. Obavljate širok spektar borbenih misija u najopasnijim i najtežim uvjetima. Iako nam ne možete otkriti detalje o svojim trenutačnim operacijama, zadaće koje ste izvršili za dobrobit Ukrajine doista su herojske", rekao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58