SEKSUALNI SKANDAL

Nogometaš optužen za silovanje u noćnom klubu, vrh islandskog nogometnog saveza podnio ostavku

Švedski klub Göteborg oglasio vezano za optužbe da je jedan od njihovih igrača optužen za silovanje koje se dogodilo 2017.
Premijerka Katrín Jakobsdóttir
 Wheatley/Wenn/Profimedia

Miroljubivu europsku državu na sjeveru Europe potresa dosad neviđeni seksualni skandal, na koji je morala reagirati i premijerka Katrin Jakobsdottir.

Naime, prošloga tjedna u intervjuu na javnoj televiziji 25-godišnja Thorhildur Gyda Arnarsdottir optužila je nogometnog reprezentativca da ju je silovao u rujnu 2017. u noćnom klubu u Reykjaviku.

Ustvrdila je da su ona i još jedna žena podignule kaznenu prijavu protiv nogometaša zbog tog seksualnog napada.

Premijerka je izrazila žaljenje zbog incidenta koji je bacio ljagu na Islandski nogometni savez (KSI), čiji je izvršni odbor morao podnijeti ostavku.

U ponedjeljak se švedski nogometni klub Göteborg oglasio vezano za optužbe da je jedan od njihovih igrača optužen za silovanje koje se dogodilo 2017. godine.

Identitet optuženog nogometaša nije otkriven. Švedski klub je izvijestio da policijska istraga nije završila podizanjem optužnice, ali da su se dvije strane nagodile.

- Nogometni klub Göteborg vrlo ozbiljno je shvatio optužbe protiv nogometaša iako je slučaj u pravnom smislu zaključen, rekao je direktor kluba Hakan Mild.

Islandski mediji javljaju kako već tjednima na društvenim mrežama kolaju optužbe za silovanje protiv bivših i aktualnih nogometnih reprezentativaca.

Thorhildur Gyda Arnarsdottir izjavila je za list Visir kako pouzdano zna da je još najmanje šestero nogometaša optuženo za silovanje.

Poručila je da je zahvalna za podršku koju je dobila te je zadovoljna što je izvršni odbor KSI-a odstupio s dužnosti.

- Nadam se da će nakon ovog slučaja naše društvo naučiti da mora početi vjerovati žrtvama silovanja, rekla je.

U utorak je islandska premijerka Jakobsdottir nakon sjednice Vlade govorila o skandalu rekavši da je žalosno što se o seksualnom zlostavljanju među nogometašima počelo govoriti tek nakon kaznene prijave za silovanje.

Izrazila je veliko divljenje žrtvama koje su izašle u javnost s optužbama te da poštuje odluku nogometnog saveza i njegova čelnika Gudnija Bergssona da odstupe.

- Nada se da će ovo biti vrijedna lekcija za nogometaše, rekla je premijerka pozivajući na preispitivanje načina na koji se sport odnosi prema optužbama za zlostavljanje.

Pozivi za ostavku čelnika nogometnog saveza krennuli su nakon što je Bergsson na TV-u izjavio da nije primio nikakve optužbe vezano za silovanje u kojima su sudjelovali nogometaši.

Kada je idućeg dana Arnarsdottir javno optužila nogometnog reprezentativca za silovanje, Bergsson je priznao da je pogriješio. Zajedno s izvršnim odborom kasnije se ispričao navodnim žrtvama i priznao da ih je iznevjerio.

Izvršni odbor KSI-a obećao je da će popraviti stvari koje su pošle po zlu i preispitati kulturu koja postoji unutar nogometnog pokreta.

- Angažirali smo vanjske stručnjake koji će nam pomoći kako da na najbolji način odgovorimo na ovu situaciju, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49