UZ STROGA PRAVILA

Normalizacija života u Engleskoj: Otvoreni pubovi, restorani i frizerski saloni

Neće biti žive glazbe, a gosti će morati dati svoje podatke kako bi im se moglo ući u trag u slučaju zaraze koronavirusom
London
 Tolga AKMEN/AFP

Engleska je poduzela dosad najveći korak prema normalizaciji života u subotu kad je građanima konačno dopušten odlazak u pubove, kod frizera i u restoran, prvi put u više od tri mjeseca.

Premijer Boris Johnson poručio je da se svi moraju odgovorno ponašati i održavati socijalnu distancu kako bi podržali gospodarstvo, a da se pritom ne izazove drugi val koronavirusa.

Dio frizera otvorio je vrata već u ponoć dok je pubovima dopušteno otvaranje u 5 sati po GMT-u na tzv. "super subotu". Međutim, neki su zabrinuti da je možda došlo do prevelikog popuštanja mjera.

Johnson je rekao kako je njegova poruka da treba "uživati u ljetu na siguran način" i pritom ne poništiti napredak postignut u borbi s pandemijom. Po njegovim riječima, zaposlenici pubova, restorana, frizerskih radnji i drugih djelatnosti poduzeli su junačke napore kako bi se pripremili za ponovno otvaranje.

- Uspjeh tih tvrtki, sredstva za život onih koji se na njih oslanjaju i na kraju ekonomsko zdravlje cijele zemlje ovisi o odgovornom ponašanju svakoga od nas. Ne smijemo ih iznevjeriti - izjavio je.

Policija je rekla da je "apsolutno spremna" za otvaranje pubova. Međutim, gosti bi mogli naići na drukčiju atmosferu od one tipične za subotu navečer.

Njihov broj bit će ograničen, nikome neće biti dopušteno da stoji za barom i neće biti žive glazbe. Gosti će također morati dati svoje podatke kako bi im se moglo ući u trag u slučaju da netko od njih kasnije bude pozitivan na koronavirus.

JD Wetherspoon, jedan od najvećih lanaca pubova, priopćio je da je uložio 11 milijuna funti u sigurnosne mjere.

Većina njihovih pubova u Engleskoj otvorena je u subotu u uobičajeno vrijeme u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu. Rezervacije ne primaju i kažu da će u vrijeme gužve osoblje kontrolirati broj gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 18:31