POMOĆ SA SJEVERA

Norveška će dati milijardu eura potpore Ukrajini: ‘Imate pravo braniti se i mi imamo pravo pomoći vam‘

Radi se o sigurnosti u Europi, o sudbini vašeg susjeda, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Støre u Kijevu

Jonas Gahr Støre

 UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Norveška je u petak obećala Ukrajini pružiti financijsku podršku u iznosu od milijardu eura kako bi ojačala njezinu obranu, pomogla potrebitima i pomogla u obnovi nakon ruske invazije.

Norveški premijer Jonas Gahr Støre rekao je u Kijevu da Norveška želi izraziti svoju solidarnost s ukrajinskom borbom za preživljavanje.

"Ovdje sam kako bih poručio da ukrajinska borba nije samo za Ukrajinu. Ovdje se radi o nekim osnovnim načelima svijeta koji ćemo ponuditi našoj djeci. Radi se o sigurnosti u Europi, o sudbini vašeg susjeda", rekao je Støre na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Donirat ćemo milijardu eura u znak podrške vašoj zemlji i vašem narodu za ostatak 2022. i za 2023. Ovaj rat je kršenje međunarodnog prava... Imate pravo braniti se i mi imamo pravo pomoći vam da se obranite", dodao je Støre.

Na pitanje je li Norveška spremna povećati svoj doprinos europskoj opskrbi plinom, Støre je rekao da Norveška već proizvodi "maksimalnu" moguću količinu plina, no i da će učiniti sve u svojoj moći da ga isporučuje.

Zelenski je rekao da je potrebno nastaviti vršiti pritisak na Rusiju kako bi se okončao rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:28