OBRANA

Norveška i Njemačka ulažu milijarde eura u gradnju podmornica, isporuka bi trebala početi 2029.

Naručile su od njemačke tvrtke ThyssenKrupp Marine Systems šest podmornica tipa 212, objavila su ministarstva obrane dvije zemlje
Njemačka podmornica Type 212
 Marco Mcginty/Alamy/Alamy/Profimedia

Njemačka i Norveška su nakon dugotrajnih pregovora postigle su dogovor o projektu gradnje podmornica vrijednom više milijardi eura.

Njemačka i Norveška naručile su od njemačke tvrtke ThyssenKrupp Marine Systems šest podmornica tipa 212, objavila su u utorak ministarstva obrane dvije zemlje.

Dvije podmornice će se graditi za Njemačku, a četiri za Norvešku.

Prema novinskoj agenciji NTB, Norveška procjenjuje da će njezini troškovi u tom projektu iznositi oko 45 milijardi kruna (5,2 milijarde dolara).

ThyssenKrupp Marine Systems proizvest će podmornice u Kielu, a isporuka bi trebala početi 2029. godine, tri godine kasnije no što se planiralo.

Projektom će se osigurati brojna visokokvalitetna radna mjesta u Kielu i okolici do sredine sljedećeg desetljeća i ojačat će suradnja njemačke i norveške mornarice, priopćilo je njemačko ministarstvo obrane, .

"Ovim korakom Njemačka i Norveška zajednički postavljaju temelje za moguću daljnju suradnju s brojnim saveznicima u EU i NATO-u," dodalo je ministarstvo.

Pregovori o gradnji podmornica počeli su 2019. godine, ali su odgođeni zbog pandemije. Berlin i Oslo postigli su dogovor i o nabavi projektila za naoružanje brodova.

Projekt još mora odobriti odbor za proračun njemačkog parlamenta, ističe agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:08