DOPUŠTANJE PUTOVANJA

NORVEŠKA OTVARA GRANICE SA SUSJEDIMA Zabrana ostaje samo za Švedsku zbog zabrinutosti od novog vala zaraze

 Lysberg Solum / NTB Scanpix / AFP

Norveška će od ponedjeljka dopustiti putovanja u i iz Finske, Islanda i švedskog otoka Gotlanda, ali će zabrana ostati za najveći dio Švedske zbog toga što zemlja bilježi razmjerno veliki broj oboljelih od koronavirusa, izazivajući zabrinutost od novog vala zaraze.

Danska, Finska i Norveška ukinule su granične kontrole uvedene kako bi usporile širenje pandemije koronavirusa, no zadržali su ih prema Švedskoj.

Šveđani su se tako našli izolirani od drugih nordijskih država s kojima inače blisko surađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi su iako Europska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Norveška je članica te zone iako nije u Europskoj uniji.

Do sada je tek nekoliko država EU-a ukinulo ograničenja za putovanja.

Gotland s kojim Norveška od idućeg tjedna uspostavlja slobodu kretanja otok je u Baltičkom moru s oko 60 tisuća stanovnika i jedina je švedska regija u koju će Norvežani zasad moću putovati i iz nje se vraćati bez obveze da po povratku provedu deset dana u karanteni.

Karantena je ukinuta i za Šveđane koji u Norvešku dolaze s Gotlanda.

Švedska se istaknula po netipičnom režimu suočavanja s koronavirusom koji je značio puno manje restrikcija nego u drugim državama.

Do 10. lipnja u Švedskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 4717 osoba, četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno.

Švedska je u petak potvrdila novih 1396 slučajeva COVID-19 dok ih je u Norveškoj bilo 13.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03