PROVJERE

Norveška produljila obustavu: Neće cijepiti AstraZenecom do 15. travnja, žele ispitati nuspojave

Tako se Norveška pridružila Danskoj u čekanju rezultata provjera dok se većina ostalih europskih zemalja nastavila cijepljenje
  
 Loic Venance/AFP

Norveške zdravstvene vlasti produljile su u petak obustavu cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19 do 15. travnja, uz obrazloženje da moraju opširnije ispitati njegove eventualne popratne pojave nakon slučajeva ozbiljnih problema sa zgrušavanjem krvi.

Tako se Norveška pridružila Danskoj u čekanju rezultata provjera dok se većina ostalih europskih zemalja nastavila koristiti AstraZenecinim cjepivom koje je europski regulator ocijenio "sigurnim i djelotvornim".

"Ova odluka o produljenju obustave cijepljenja AstraZenecinim cjepivom je teška, ali opravdana", rekao je čelnik norveškog Instituta za javno zdravstvo (FHI) Geir Bukholm u priopćenju.

"Mislimo da su potrebna daljnja istraživanja o tim slučajevima kako bi se norveškim građanima mogle dati najbolje moguće preporuke za cijepljenje", dodao je.

U toj nordijskoj zemlji nekoliko medicinskih radnika mlađih od 55 godina i dobra zdravlja imali su kombinaciju atipičnih simptoma, među kojima zgrušavanje krvi, krvarenje i pad broja trombocita, nekoliko dana nakon primanja AstraZenecina cjepiva.

Tri su osobe umrle a jedna, mlađa i bez poznatih zdravstvenih problema, podlegla je nakon izljeva krvi u mozak.

Sve dosad nije utvrđena veza između tih slučajeva i cjepiva englesko-švedskog laboratorija, ali je tim norveških liječnika rekao da te rijetke ali teške slučajeve smatra posljedicom "snažne imunosne reakcije" na cjepivo.

"Glavno je utvrditi postoji li uzročna veza između cjepiva i veoma teških popratnih pojava, na što mi sumnjamo", rekla je čelnica FHI-ja Camilla Stoltenberg za radio NRK.

Produljenje obustave odgodit će za tjedan-dva norvešku kampanju cijepljenja, istaknuo je institut. Oni koji su primili prvu dozu tog cjepiva zasad neće dobiti drugu, dodala je.

Nordijske zemlje koje su među prvima prestale cijepiti AstraZenecom, sada djeluju nekoordinirano.

Danska je u četvrtak izvijestila o trotjednom produljenju obustave kako bi temeljitije ispitala moguće nuspojave cjepiva, a Finska, Island i Švedska su nastavili s korištenjem cjepiva, namijenivši ga ipak starijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56