ODUŠEVLJENE REAKCIJE

Norveška reklama s gej Djedom Božićnjakom postala je pravi hit: ‘Sve što želim za Božić si ti‘

Do 1972. homoseksualnost u Norveškoj bila je kazneno djelo, no stav se vremenom mijenjao

Gej djed božićnjak

 Screenshot/twitter

Božićne reklame u obliku kratkih filmova postale su u Norveškoj tradicija, a ove godine jedna, u kojoj Djed Božićnjak ljubi muškarca koji ga čeka kod kuće na Badnjak, postala je pravi hit, prenio je BBC.

U četverominutnom filmu norveške državne pošte muškarac piše pismo Djedu Božićnjaku s porukom: "Sve što želim za Božić si ti". I želja mu je ispunjena.

Reklama završava riječima: "Godine 2020. Norveška obilježava 50 godina u kojima možemo voljeti koga god hoćemo".

"Željeli smo proslaviti 50 godina od ukidanja zakona kojim je bilo zabranjeno održavati istospolne odnose", kazala je marketinška direktorica pošte Monica Solberg.

Reklama je na internetu pogledana više od dva milijuna puta.

"Iznenadili su nas razmjeri reakcija. Očekivali smo reakciju, no ne toliku".

Reklama je izazvala i poneko podizanje obrva u Norveškoj i susjednim zemljama. Uz pohvale bilo je kritika ponajviše zbog toga što je Djed Božićnjak pretvoren u seksualni objekt i zbog toga što je 'prevario' baku Mraz.

U mnogim dijelovima svijeta ideja gej romanse na Božić bila bi kontroverzna, no u nordijskom dijelu svijeta reklama je uglavnom doživljena kao topla božićna priča što odražava norveški pozitivni pristup prema LGBT pravima, piše BBC.

Do 1972. homoseksualnost u Norveškoj bila je kazneno djelo, no stav se vremenom mijenjao. Trebalo je još 21 godinu za legalizaciju istospolnog braka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2022 01:35