OTVARANJE GRANICA

Norveška ukida karantenu, u izolaciju ne moraju ni turisti, običan test bit će dovoljan

Norveška je istaknula da se mjere obvezne izolacije mogu vratiti na snagu ako se epidemiološka situacija pogorša

Testiranje na koronavirus / Ilustracija

 Norberto Duarte/AFP

Norveška je odlučila ukinuti mjere obvezne samoizolacije za necijepljene koji stižu u zemlju, kao i za bliske kontakte potvrđeno zaraženih osoba.

Umjesto toga, kako je u ponedjeljak najavila vlada, bit će dovoljan test na koronavirus.

Prema sadašnjim mjerama svi koji dolaze u Norvešku a nemaju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju covida-19 moraju u samoizolaciju na najmanje tri dana. Bliski kontakti zaraženih osoba moraju u izolaciju na deset dana. No, to se sada mijenja, javlja agencija Reuters.

Kako je izvijestio norveški Nacionalni institut za javno zdravstvo, od 26. siječnja ove godine to više neće biti obavezno.

Dosadašnje mjere naišle su na protivljenje javnosti jer su zdravi ljudi držani u izolaciji "nepotrebno dugo", što je posebno utjecalo na obitelji s djecom. Od srijede, bliski kontakti zaraženih osoba mogu normalno živjeti, no uvjet je da se tijekom 11 dana svakodnevno testiraju. Oni koji to odbijaju ipak će morati u izolaciju.

Putnici se moraju testirati i registrirati prilikom dolaska u Norvešku, a za one koji nemaju covid potvrdu da su se potpuno cijepili ili preboljeli koronavirus i dalje je uvjet negativan test napravljen prije putovanja.

Reuters dodaje kako je Norveška istaknula da se mjere obvezne izolacije mogu vratiti na snagu ako se epidemiološka situacija pogorša ili ako se pojavi novi i opasniji soj koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:35