OBUSTAVA RADA

Norveške kompanije očekuju manju proizvodnju plina zbog štrajka radnika

"Kako stvari sada stoje, od noćas će se štrajkati", izjavio je za Reuters glasnogovornik Norveške udruge za naftu i plin

Ilustracija

 Joe Klamar/Afp

Radnici na naftnim platformama u Norveškoj vjerojatno će u noći s ponedjeljka na utorak stupiti u štrajk, objavili su sindikati i predstavnici kompanija koje predviđaju pad proizvodnje plina u ovom tjednu za 13 posto.

"Kako stvari sada stoje, od noćas će se štrajkati", izjavio je za Reuters glasnogovornik Norveške udruge za naftu i plin (NOG).

"Nijedna strana ne popušta... Pregovori danas nisu u planu", dodao je.

Čelnik sindikata Lederne Audun Ingvartsen složio se s tom ocjenom. "Čini se da će se štrajkati", rekao je.

Radnici na platformama traže više plaće zbog visoke inflacije, a njihovi zahtjevi vremenski su se poklopili s naglim rastom cijena plina i nafte i krizom u opskrbi Europe plinom zbog smanjenih isporuka iz Rusije. Brojne europske zemlje računaju upravno na norveški plin.

Štrajk na poljima Gudrun, Oseberg South i Oseberg East počet će u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, a u noći s utorka na srijedu bit će proširen i na polja Kristin, Heidrun i Aasta Hansteen.

Rad će biti obustavljen i na Tyrihansu budući da se plin s tog polja obrađuje na Kristinu.

Do srijede norveška proizvodnja plina smanjit će se zbog štrajka za 292 tisuće barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 posto, objavio je NOG u nedjelju.

Proizvodnja nafte bit će smanjena za 130 tisuća barela dnevno, objavila je udruga, što odgovara oko 6,5 posto norveške proizvodnje, prema Reutersovim izračunima.

Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U izvanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.

Članovi sindikata Lederne, koji čine oko 15 posto radnika na naftniim platformama u Norveškoj, odbili su prošlog četvrtka predloženo povećanje plaća, usuglašeno na pregovorima poslodavaca i ostalih sindikata.

Tako će Lederne štrajkati, ali ne i članovi ostalih sindikata, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 05:10