DIVNA GESTA

NORVEŠKI MINISTAR DAO OSTAVKU RADI SUPRUGINE KARIJERE I ODUŠEVIO JAVNOST 'Moja draga je dobila posao u SAD-u, želim joj omogućiti da ostvari svoj san'

 Ketil Solvik-Olsen / Facebook

Norveški ministar prometa Ketil Solvik-Olsen dao je u četvrtak otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge liječnice, što je gesta koja je pozdravljena kao primjer za jednakost muškaraca i žena.

"Bilo je fantastično biti ministar prometa i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života", kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protuimigracijska desnica), na tom položaju od 2013.

"No, sada sam došao do raskrižja u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili prije puno godina", objasnio je on na postaji TV2 Nyhetskanalen.

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mjesto liječnice u dječjoj bolnici u SAD-u, naglasio je on.

Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama: "vrijedno štovanja", "fantastičan primjer", reagirali su korisnici Twittera.

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra.

Sve tri stranke predvode žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:28