VIRUS U GAĆICAMA

Norveški vojnici zbog pandemije će međusobno dijeliti donje rublje! ‘Sve je očišćeno, oprano, pregledano‘

Norveški vojnici i vojnikinje morat će nositi bokserice, grudnjake i čarape svojih prethodnika zbog nestašice odjeće

Norveška vojnici/Ilustracija

 Caroline Seidel/AFP

Lokalni mediji u Norveškoj pišu kako ta zemlja svake godine poziva 8.000 građana, uključujući muškarce i žene, u vojnu službu, navodi ruski Sputnik, pišući o stanju u oružanim snagama te zemlje.

Prema portalu Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja, broj aktivnog osoblja je oko 24.000, a vjeruje se, kako se navodi, da nedavno povećanje izdataka za obranu nije pomoglo u ublažavanju krize.

K tome, koronavirus ne poznaje granice i nema srama jer je, kako navodi Sputnik, zahvatio najsvetiji odjevni predmet - donje rublje.

Norveški vojnici i vojnikinje morat će nositi bokserice, grudnjake i čarape svojih prethodnika zbog nestašice odjeće, za koju se okrivljuje pandemija koronavirusa, prenosi Sputnik lokalne medije.

Prethodno su tijekom služenja ročnici i ročnice dobivali donje rublje koje se, ako su željeli, moglo vratiti. No, sada kad je pandemija donijela neviđenu financijsku krizu i rezultirala gašenjem tvornica, kao i problemima u transportu, praksa vraćanja donjeg rublja postala je obvezna.

'Ono što dajemo je u dobrom stanju'

Glasnogovornik za obrambenu logistiku Hans Meisingset rekao je za norvešku nacionalnu radio-televizijsku postaju NRK kako ova odluka pomaže u rješavanju nedostatka odjeće.

"Tekstil je opran, detaljno očišćen i pregledan. Ono što dajemo je u dobrom stanju", rekao je Meisingset, kako prenosi Sputnik.

Međutim, te su vijesti izazvale kritike predstavnika ročnika Eirika Sjohellea Eiksunda.

Prema Global Firepoweru, koji pruža analitički prikaz podataka o vojnim snagama od 2006. godine, Norveška je rangirana kao 11. na listi najmoćnijih vojski NATO-a s ocjenom indeksa moći od 0,5717, pri čemu se ocjena 0,0000 smatra se savršenom.

Njezin proračun za obranu iznosi 7,5 milijardi dolara. Na listi najmoćnijih europskih vojski, koju je sastavio The Insider, Norveška se našla na 14. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 12:54