RANI POČETAK SEZONE

NORVEŠKOM DIVLJAJU ŠUMSKI POŽARI, STRUČNJACI ZABRINUTI 'Nije to tamo neuobičajeno, ali u ovo doba godine, to je gotovo nečuveno'

 
 REUTERS

Stotine ljudi primorano je napustiti svoje domove zbog golemih šumskih požara koji haraju jugom Norveške.

Kako javlja BBC, samo u grada Sokndalu evakuirano je gotovo 150 domova, a požar tim područjem bjesni od utorka. Interventne službe upozoravaju da je požar još uvijek van kontrole te da će gasiteljima dodatan problem predstavljati sve snažniji vjetar koji nezaustavljivo rasplamsava buktinju.

Moguće širenje vatre

Vjetar brzine devet do jedanaest metara u sekundi mogao bi, izjavili su, uzrokovati brzo širenje vatre na susjedna naselja.

- Trenutno nam je vjetar najveći izazov koji će se i povećati i zbog kojeg vatra još uvijek vrlo snažno gori te je ne možemo staviti pod nadzor - izjavio je Toralf Skarland iz lokalne policije.

The smoke hangs along the road over Kvinesdalsheia mountain area as the forest fires broke in southern Norway, April 23, 2019. NTB Scanpix/Tor Erik Schroeder via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS

Šumski požari nisu ništa novo, svake godine imamo tu nevolju i na hrvatskom priobalju, no stručnjaci upozoravaju kako je iznimna rijetkost da se ovakvi požari pojavljuju već u travnju.

Norveška pritom nije jedina jer su šumski požari ovog proljeća već pogodili i dijelove Švedske, Njemačke i Velike Britanije. Dužnosnik europskog sustava za informiranje o šumskim požarima (EFFIS) rekao je tako da su požari u Europi "daleko iznad prosjeka" za ovo doba godine.

- Ove sezone situacija je drastično gora od one u prošlih deset godina - izjavio je neimenovani dužnosnik za BBC dodavši kako izbijanju vatre pogoduje iznimno sušna zima kakva je ove godine bila u Europi, a posebnu zabrinutost izaziva prognoza prema kojoj će se sušno vrijeme dugoročno nastaviti.

A smoke is seen in a damaged forest area after a fire in Sokndal, Norway, April 24, 2019. NTB Scanpix/Terje Pedersen via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.
REUTERS

Visoke temperature izazvale su požare diljem sjevera Europe, a zbog jučerašnjeg požara u Švedskoj, koji je jutros ipak stavljen pod nadzor, deseci su evakuirani iz svojih domova. U Njemačkoj su se vatrogasci s požarom borili tijekom uskrsnog vikenda. Meteorolozi upozoravaju da će se i u Njemačkoj nastaviti dugotrajno toplo i sušno razdoblje.

Sjever u plamenu, jug pod vodom

Agrometeorolog Udo Busch izjavio je tako kako su uvjeti za klijanje poljoprivrednih kultura ove godine gori čak i nego prošle, koja je zapamćena kao vrlo sušna.

S druge strane, dok se sjever bori sa sušom i natprosječnim temperaturama, vremenske nepogode pogađaju europski jug. Tako se jedna žena utopila kada je u utorak njezin automobil odnijela vodena bujica u Toskani, a francuski turist poginuo je ranije ovog tjedna u oluji kod Sardinije.

Logično je zaključiti kako je i ovim događajima doprinijelo globalno mijenjanje klime uzrokovano pretjeranim emisijama ugljičnog dioksida u atmosferu, koje je dosad izazvalo niz nepovratnih posljedica za naš planet, a na koje znanstvenici sve ozbiljnije i zabrinutije upozoravaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:46