POTVRDILA KRALJEVSKA OBITELJ

NORVEŽANI U ŠOKU NAKON ŠTO SU DOZNALI ZA TEŠKU DIJAGNOZU SVOJE OMILJENE PRINCEZE Godinama doktori nisu znali što joj je: Pati od neizlječivog sindroma

 
 Profimedia, Face To Face A

Norveška kraljevska obitelj objavila je da princeza Mette-Marit boluje od teške, rijetke i kronične bolesti pluća, piše BBC.

Mette-Marit (45), udanoj za princa Haakona, dijagnosticiran je rijetki oblik plućne fibroze. Ta bolest uzrokuje oštećenje pluća radi čega disanje postaje otežano.

Buduća norveška kraljica morat će zato u budućnosti ograničiti svoje kraljevske obaveze.

- Već godinama imam zdravstvenih problema, no sada smo konačno doznali o čemu se točno radi. Iako će me ova dijagnoza ograničiti u nekim aktivnostima, drago mi je što je bolest otkrivena vrlo rano. Moj cilj je i dalje nastaviti raditi i sudjelovati u predviđenim programima koliko god to bude moguće, rekla je princeza u službenoj objavi.

Mette-Marit je svog supruga upoznala na glazbenom festivalu 1990. godine, vjenčali su se 2001. te dobili troje djece. Prije veze s Haakonom, dobila je dijete s osuđenim dilerom droge, ali je živjela kao samohrana majka. Radila je kao konobarica i vodila razuzdan život, često konzumirala alkohol i narkotike, a kraljevska obitelj isprva nije odobravala vezu svog sina s njom. No, dan uoči vjenčanja osvojila je srca norveške javnosti kada se u emotivnom istupu ispričala zbog svoje divlje prošlosti

U siječnju je objavila da pati od vrtoglavice kad je u radijskoj emisiji opisala kako joj se 'čitav svijet zavrti kad okrene glavu' te da se 'preznojava i osjeća mučno'. Tada je rekla i kako sumnja da je ušla u ranu menopauzu.

Liječnik kraljevske obitelji, Kristian Bjøro, rekao je da princeza ima problema s plućima već sedam godina te da misli da bolest nema veze sa stilom života.

Počela se liječiti u bolnici u Oslu kao i kod raznih međunarodnih stručnjaka.

- Princeza će morati ići na još neke pretrage, no dobro je što je bolest otkrivena u vrlo ranoj fazi, rekao je Bjøro.

O kakvoj je bolesti riječ?

Pod pojmom 'plućna fibroza' misli se na nekoliko različitih stanja radi kojih dolazi do nakupljanja oštećenog tkiva u plućima. Još uvijek se ne zna što točno izaziva ovo stanje.

Neki smatraju da je riječ o autoimunoj bolesti poput reumatoidnog artritisa, kad imunološki sistem počne napadati vlastito tijelo.

Na bolest može utjecati i stil života kao i neki lijekovi. Obično se javlja kod ljudi između 70 i 75 godina, no rjeđe i kod mlađih.

Simptomi mogu uključivati:

  • Kratak dah
  • Suhi kašalj koji nikako ne prolazi
  • Umor
  • Gubitak apetita i težine
  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Otečeni vrhovi prstiju

Plućna fibroza je neizlječiva bolest, a danas dostupni lijekovi kao i boce s kisikom mogu samo olakšati stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:12