NAKON 40 GODINA

Nosorozi se vratili u Mozambik: ‘Ovo povijesno preseljenje bit će korisno za industriju ekoturizma‘

Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premjestila crne i bijele nosoroge u više od 1600 km udaljen nacionalni park Zinave

ilustrativna fotografija nosoroga

 Bildagentur-online/mcphoto-schaef/Sciencephoto/Profimedia/Bildagentur-online/mcphoto-schaef/Sciencephoto/Profimedia

Više od četiri desetljeća nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika, koji dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i potakne lokalni turizam.

Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premjestila crne i bijele nosoroge u više od 1600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2300 drugih također izvana dopremljenih životinja.

"Nosorozi su važni za ekosustav, što je jedan od razloga zašto ih premještamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo", rekao je Kester Vickery, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga.

Grupa za očuvanje Peace Parks Foundation (PPF), koja provodi operaciju, ima za cilj preseliti više od 40 nosoroga u sljedeće dvije godine u Mozambik.

Voditelj projekta Anthony Alexander rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park te da je sad red na nosoroge.

Ova inicijativa dio je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gdje imaju priliku povećati svoju populaciju.

Vickery kaže kako se nada da će za 10 godina vidjeti naprednu populaciju bijelih nosoroga u Zinaveu.

Mozambička ministrica okoliša Ivete Maibaze smatra da će ovo povijesno preseljenje biti korisno za rastuću industriju ekoturizma u zemlji.

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji je završio 1992. i krivolovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 01:38