IZ PERSPEKTIVE KREMLJA

Notorna Putinova ‘željezna lutka‘ ima teoriju o misterioznim letećim objektima iznad SAD-a: ‘To je dokaz sljedećeg...‘

Zaharova kaže da su obaranja objekata i rasprave o kineskim špijunskim balonima i drugim objektima imali za cilj iznenaditi javnost

Marija Zaharova, kineski balon

 /Afp

U Moskvi smatraju da je strka do koje je došlo u SAD-u zbog pojave špijunskih balona i neidentificiranih letećih objekata, tek izborna smicalica Bijele kuće i dokaz iscrpljenosti SAD-a u sukobu s Rusijom.

Notorna glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, poznata po svojim osebujnim napadima na zapadne protivnike Kremlja, rekla je u intervjuu za ruski radio u srijedu da su američka obaranja zračnih objekata i rasprave o kineskim špijunskim balonima i drugim još neidentificiranim zračnim objektima imali za cilj izazvati iznenađenje u javnosti.

"Znate da se izbori u SAD-u već naziru na horizontu", rekla je Zaharova, kako je izvijestila državna novinska agencija Tass, očito misleći na izbore 2024. godine. "Nije ni čudo da će biti Pokemona, bit će NLO-a", dodala je, kako prenosi Newsweek.

‘U SAD-u su histerični‘

Američki senatori su u utorak primili povjerljivi briefing o tri neidentificirana leteća objekta koje je prošlog vikenda oborila američka vojska, za koje je Bijela kuća naglasila da nisu znakovi izvanzemaljske aktivnosti. Zakonodavci su se nakon toga požalili da su dobili malo korisnih informacija i pozvali su predsjednika Joea Bidena da se obrati naciji i ublaži strahove javnosti u vezi misterioznih objekata.

Još su tri objekta oborena nedugo nakon što je masivni kineski balon za nadzor uništen kraj obale Južne Karoline. Peking je za letjelicu tvrdio da se radilo o civilnom istraživačkom balonu te optužio SAD za slanje nadzornih balona iznad kineskog teritorija. Ostala tri uništena objekta opisana su kao nešto različito od kineskog balona, s malo dodatnih detalja.

Prošli tjedan Zaharova je izjavila da je reakcija SAD-a na kineski balon bila "histerična", braneći Peking od optužbi za špijuniranje i tvrdeći da Washington "nastavlja ocrnjivati i demonizirati zemlje koje ne namjeravaju plesati kako one sviraju iz ‘nategnutih‘ razloga".

U srijedu je Zaharova ustvrdila da se u cijeloj stvari zapravo radi o Rusiji. "Čini mi se da im je naprosto nemoguće dalje promovirati temu Rusije jer su je potpuno iscrpili i doveli do apsurda, zamarajući sve temom Rusije u svom informacijskom i političkom polju", rekla je.

"Dakle, jednostavno ne vidim drugi način na koji mogu nastaviti promicati ovu temu dugi niz godina. Međutim, trebaju nekako iznenaditi javnost", zaključila je Zaharova. Zaharova je ustvrdila da je politika Bidenove administracije prema Rusiji "provedena u katastrofalnim razmjerima i s posljedicama za cijelo čovječanstvo".

‘SAD je kriv za Ukrajinu‘

Zaharova je, inače, godinama redovito rogoborila protiv SAD-u i njezinih zapadnih saveznika, no njezini napadi, kao i napadi drugih najviših ruskih diplomatskih i drugih dužnosnika, dosegnuli su nove razine žestine od početka invazije punog opsega Moskve na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova u utorak je okrivila SAD za masakre i zvjerstva u Ukrajini u objavi na svom službenom Telegram kanalu. "Američki neoliberali su uništili Ukrajinu i istrebljuju ukrajinski narod", napisala je. "Američke hegemonističke ambicije dovode do kolosalnih žrtava", dodala je.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u prosincu da je Rusija već u ratu s "kolektivnim Zapadom", tvrdeći da podrška NATO-a i Europske unije Ukrajini predstavlja agresiju na Moskvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41