RAMZAN KADIROV

Notorni čečenski vođa osobno stigao u Mariupolj: ‘Tu je kako bi podignuo moral našim vojnicima‘

Kadirov koji čvrstom rukom upravlja ruskom republikom Čečenijom, rekao je prošlog tjedna da su njegovi borci zauzeli gradsku vijećnicu u Mariupolju

Ramzan Kadirov

 Said Tsarnaev/AFP

Ruska glasila pišu u ponedjeljak da je nasilni čečenski vođa Ramzan Kadirov, blizak Vladimiru Putinu, stigao u Mariupolj kako bi podigao borbeni duh svojih boraca koji sudjeluju u napadu na taj veliki lučki grad na jugoistoku Ukrajine.

"Čečenski vođa Ramzan Kadirov je u Mariupolju kako bi podigao moral naših boraca", rekao je Ahmed Dudajev, blizak suradnik Kadirova, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je objavila fotografiju na kojoj je Kadirov s tridesetak naoružanih ljudi u prostoriji, koja je, kažu, snimljena u Mariupolju.

Ruska televizija je usto objavila snimke na kojima su Kadirov i muškarac za kojeg se tvrdi da je ruski general Andrej Mordvičev, a kojeg je ukrajinska vojska navodno ubila.

AFP nije mogao provjeriti te informacije iz neovisnog izvora.

Ruske snage koje od 24. veljače vode vojnu ofenzivu u Ukrajini, pokušavaju već tjednima zauzeti Mariupolj, strateški važan grad, gdje je humanitarna situacija katastrofalna.

Kadirov, koji čvrstom rukom upravlja ruskom republikom Čečenijom, rekao je prošlog tjedna da su njegovi borci zauzeli gradsku vijećnicu u Mariupolju, ali je poslije rekao da je to neka druga javna zgrada u predgrađu.

Kadirov je sredinom ožujka objavio da je u Ukrajinu došlo tisuću čečenskih "dragovoljaca".

Kadirov (45), odan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima svoju miliciju kojom zapovijeda. Snage pod njegovom kontrolom optužene su za mnoge zločine u Čečeniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 22:14