TUŽBA TEŠKA 1,6 MLRD. $

Notorni medijski mogul priznao da je izmišljao informacije u korist Trumpa: ‘Nismo htjeli naljutiti gledatelje...‘

Tužba bi Foxu mogla nanijeti znatan financijski i reputacijski udarac

Rupert Murdoch

 Justin Sullivan/Getty Images

Medijski mogul Rupert Murdoch znao je da pojedini voditelji njegove televizijske postaje Fox News šire laži o prijevari na američkim predsjedničkim izborima 2020., ali nije učinio ništa kako bi ih zaustavio.

Murdoch je to priznao tijekom davanja iskaza u postupku tužbe za klevetu, koju je protiv Fox Newsa pokrenula kanadska tvrtka Dominion Voting Systems. Ta se tvrtka bavi proizvodnjom i prodajom softvera i hardvera za elektroničko glasovanje, uključujući strojeve za glasanje na izborima.

Strojevi Dominiona su se koristili tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u 2020., a Fox News je naširoko izvještavao da su ti strojevi korišteni za lažiranje glasovanja koje je dovelo do Trumpova poraza. Dominion je potom pokrenuo tužbu vrijednu 1,6 milijardi dolara protiv Fox Newsa i njezine matične kompanije Fox Corporation za klevetanje ugleda. Fox News je najgledanija kabelska mreža s vijestima i političkim komentarima u SAD-u i za mnoge Trupove pristaše glavni izvor informiranja.

Nedavno objavljeni sudski dokumenti otkrivaju da je Murdoch znao da su voditelji Maria Bartiromo, Lou Dobbs, Sean Hannity i Jeanine Pirro "podržali" lažni narativ koji promovira Trump.

Vlasnik Foxa priznaje da je mogao reći izvršnoj direktorici Fox Newsa i voditeljima da prestanu davati prostora Sidney Powell i Rudyju Giulianiju - tadašnjim Trumpovim odvjetnicima i kreatorima kampanje o izbornoj prijevari.

"Mogao sam. Ali, nisam", rekao je Murdoch u izjavi danoj pod prisegom na sudu, prenosi The New York Times.

Murdoch je zanijekao da je Fox News u cjelini gurao narativ o izbornoj prijevari.

"Gledajući unatrag, volio bih da smo to snažnije denuncirali", istaknuo je Murdoch, dodajući da je osobno uvijek bio sumnjičav prema Trumpovim tvrdnjama o raširenoj izbornoj prijevari.

U prethodno objavljenim sudskim dokumentima odvjetnici Dominiona tvrdili su da su voditelji Fox Newsa privatno ismijavali Trumpove lažne tvrdnje o "ukradenim izborima" dok su promovirali te laži na televiziji. Dok je Sean Hannity gurao tu priču u svojoj udarnoj emisiji, navodno je u jednoj poruci napisao da se Trump "ponaša kao luda osoba".

Na kraju je ipak presudio novac. Kompanija je, naime, smatrala da bira između istinitog izvještavanja i gubitka velikog broja gledatelja te se odlučila za potonje.

Dan prije nego što su Trumpovi pristaše upali u američki Kapitol u pokušaju da spriječe proglašenje Bidena predsjednikom, izvršna direktorica Fox News Media Suzanne Scott i Murdoch raspravljali su o tome hoće li Fox priznati Trumpov poraz i prihvatiti da je Biden pobijedio.

"Moramo biti oprezni u emisijama da ne naljutimo gledatelje", rekla je Scott Murdochu.

Profesor prava s Harvarda Laurence Tribe nedavno je rekao za The Guardian da "nikada nije vidio slučaj klevete s tako uvjerljivim dokazima da je optuženi pismeno priznao da je izmišljao lažne informacije kako bi povećao svoju gledanost i svoje prihode".

Tužba bi Foxu mogla nanijeti znatan financijski i reputacijski udarac. U nedavnom priopćenju Fox je ustvrdio da je njegovo izvještavanje o izjavama Trumpa i njegovih odvjetnika samo po sebi vrijedno medijske pažnje i da bi Dominionovo "ekstremno" tumačenje zakona o kleveti "zaustavilo medije" u izvještavanju o tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:12