OBJAVLJENA SNIMKA

Notorni ruski ratni huškač i terorist izvan sebe od brige: ‘Znate, ima raznih vrsta građanskog rata‘

Igor Girkin, poznat i kao Strelkov, upozorio je na mogućnost izbijanja građanskog rata u Rusiji, koji bi mogao rezultirati milijunima žrtava

Vladimir Putin, ukrajinska vojska i Igor Girkin/Ilustracija

 AFP

Bivši ruski agent te paravojni zapovjednik proruskih separatističkih snaga u istočnoj Ukrajini, između ostaloga i terorist, osuđen u Nizozemskoj na doživotnu kaznu zatvora zbog rušenja malezijskog zrakoplova na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur iznad istočne Ukrajine, kada je život izgubilo 298 osoba, Igor Ivanovič Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, nedavno je upozorio na mogućnost izbijanja "građanskog rata" u Rusiji, koji bi mogao rezultirati "milijunima žrtava", dok se ruski vojnici bore u posrnulom ruskom ratu u Ukrajini.

"Ima svakakvih vrsta građanskih ratova. Ima građanskih ratova koji mogu ubiti našu zemlju zimi za tri dana. I završili bi za tri dana, ali bi ubili zemlju", rekao je Girkin u videosnimci koju je objavio u nedjelju na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, prenosi Newsweek. Girkin je dodao da bi Moskva mogla "zapasti u građanski rat s milijunima žrtava, uz potpuni kolaps i defragmentaciju".

Moskva nastavlja s borbama u Ukrajini unatoč teškoćama u nabavi vojne opreme, nedostatku ljudstva, niskom moralu među vojnicima i, kako neki smatraju, unutarnjim podjelama u krugu vojnog i paravojnog vodstva. U međuvremenu, neki od kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina i ranije su upozorili na mogućnost izbijanja građanskog rata u Rusiji.

Mark Fejgin, bivši zastupnik u Državnoj dumi i odvjetnik za ljudska prava, rekao je za Newsweek prošlog listopada da bi sveobuhvatni poraz Putina u Ukrajini mogao rezultirati "krvavim" građanskim ratom i nastankom niza frakcija te regija koje bi tražile način da se dokopaju jačih pozicija moći.

"Što će biti uvelike ovisi o načinu na koji će ovaj rat završiti", rekao je tada Fejgin, dodajući da bi Ukrajina mogla "srušiti" Putinovu vladu čak i bez povratka Krima pod svoju kontrolu, ako bi ukrajinske snage bile u stanju u potpunosti osloboditi regije Herson, Zaporižje, Luhansk i Donjeck.

Procurili e-mailovi ‘zviždača‘

"Najlakše bi bilo kada bi se elite unutar Rusije odlučile i izabrale zamjenu za Putina, zamjenu koja bi mogla pregovarati sa Zapadom, koja bi mogla pružiti neki početni okvir za zatvaranje logistike tog rata, a zatim također raditi na budućim izborima", rekao je Fejgin.

Prošlog studenog procurili su e-mailovi ‘zviždača‘ iz ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) koji su podijeljeni Newsweekom i koji otkrivaju kako bi mogući građanski rat mogao izbiti zbog sukoba među Putinovim najbližim saveznicima. Agent pod nadimkom ‘Vjetar promjene‘ redovito piše poruke ruskom disidentu u egzilu Vladimiru Osečkinu, ruskom aktivistu za ljudska prava koji vodi antikorupcijsku internetsku stranicu Gulagu.net, izražavajući frustraciju i nezadovoljstvo unutar FSB-a zbog rata u Ukrajini.

E-mailovi detaljno opisuju unutarnja previranja i sukobe u kremaljskim krugovima, predviđajući "neizbježan" građanski rat te da će zemlja uskoro "pasti u ponor terora", dok građani istovremeno postaju sve umorniji od rata. Newsweek je u vezi ove tematike zatražio komentar od ruskog ministarstva vanjskih poslova, kojeg očito još nema, budući da ga za sada nisu objavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:51