IZBAČEN S TV-a

Notorni voditelj i širitelj teorija zavjere dobio otkaz: ‘Bilo je krajnje vrijeme, dosta je bilo!‘

Megautjecajni Tucker Carlson se posljednjih godina proslavio kao jedan od najvećih promotora teorija zavjere i radikalne retorike

Tucker Carlson

 Jason Koerner/AFP

Fox News i Tucker Carlson, desničarski ekstremist koji je koristio svoje mjesto u udarnom terminu na televizijskoj mreži kako bi uspostavio čvrstu kontrolu nad Republikanskom strankom, prekinuli su poslovni odnos, priopćila je mreža u eksplozivnoj objavi koja je protresla medije i američku političku scenu u ponedjeljak.

"Zahvaljujemo mu na njegovom služenju mreži kao voditelju, a prije toga kao suradniku", naveo je Fox News u kratkom priopćenju koje nije ponudilo objašnjenje za njegov odlazak. Navodi se tek da je njegova posljednja emisija bila u petak 21. travnja.

Carlson, najvažniji voditelj Fox Newsa, nije odgovorio na zahtjeve za komentar. No, prema tvrdnjama upućenih, kako piše CNN, o odluci o svojem izbacivanju s mreže obaviješten je u ponedjeljak ujutro.

Ova je objava stigla tjedan dana nakon što se Fox News nagodio u golemoj tužbi za klevetu s Dominion Voting Systems za 787,5 milijuna dolara zbog širenja laži o izborima putem mreže Fox Newsa. Fox i tehnološka tvrtka Dominion postigli su nagodbu od 787,5 milijuna američkih dolara u pomno praćenoj tužbi za klevetu, čime je okončan spor oko toga jesu li TV mreža i njezina matična tvrtka svjesno emitirale lažne optužbe da je greška na softveru Dominiona kriva za izborni poraz Donalda Trumpa 2020. godine.

Kao voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Carlson je postao jedna od najutjecajnijih osoba unutar Republikanske stranke - republikanski zastupnici bili su pred njim manji od makova zrna, a bivši predsjednik Trump dao mu je prvi intervju nakon što je optužen u New Yorku.

Carlson se posljednjih godina, navodi CNN, proslavio kao jedan od najvećih promotora teorija zavjere i radikalne retorike. Ne samo da je opetovano sijao sumnju u legitimitet izbora 2020., nego je također promovirao teorije zavjere o cjepivima protiv covida-19 i promovirao bjelačke nacionalističke teme.

Jonathan Greenblatt, čelnik Lige protiv klevete, pohvalio je odluku Fox Newsa, rekavši da je bilo "krajnje vrijeme" i da je "predugo" Carlson "koristio svoju emisiju u udarnom terminu za sipanje antisemitske, rasističke, ksenofobne i anti -LGBTQ mržnje prema milijunima".

Carlson je bio ključan akter u tužbi Dominiona i odigrao je veliku ulogu u ovoj parnici - iako je samo jedna od 20 navodnih kleveta emitiranih na Foxu i spomenutih u tužbi emitirana u Carlsonovoj, najgledanijoj emisiji, on je trebao biti jedan od prvih svjedoka Dominiona na suđenju.

Njegove privatne poruke, koje su u sklopu tužbe postale javne, odjeknule su diljem zemlje. Njegova privatna komunikacija, između ostaloga, otkrila je da je Carlson rekao osobama od povjerenja da "strastveno" mrzi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i da je Trumpov mandat u Bijeloj kući bio "katastrofa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:02