PAD GLEDANOSTI

Nova anketa: Rusima je propaganda dosadila, objavljeno i koliko točno građana podržava invaziju

Ankete također pokazuju da samo 55 posto Rusa podržava invaziju, u usporedbi sa 66 posto prije nekoliko mjeseci

Vladimir Solovjov

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Jedna četvrtina Rusa prestala je gledati državne TV kanale jer im je dosadila nesmiljena proratna propaganda Vladimira Putina, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje neovisnog centra za ispitivanje javnog mnjenja Rosmir pokazalo je da samo 65 posto Rusa gleda TV postaje kojima upravlja Kremlj, za razliku od 86 posto koliko ih je gledalo na početku Putinove invazije na Ukrajinu, piše Moscow Times.

Ruski državni TV kanali - poput Russia 1 i NT TV - već mjesecima pumpaju proratnu propagandu i prijete da će nuklearnim oružjem izbrisati s lica zemlje svaku naciju koja podržava Ukrajinu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francusku i Njemačku.

Među najistaknutijim državnim TV propagandistima je Vladimir Solovjov, poznat kao ‘Putinov trbuhozborac‘, koji je besramno optužio Ukrajinu za insceniranje zločina kako bi osigurala veću vojnu pomoć Zapada i prijetio nuklearnim napadom na europske prijestolnice.

Ali nemilosrdna proratna propaganda dosadila je i običnim Rusima koji su sve više razočarani Putinovim ratom, pa četvrtina gledatelja sada prelazi na druge TV kanale.

Ankete također pokazuju da samo 55 posto Rusa podržava invaziju, u usporedbi sa 66 posto prije nekoliko mjeseci.

Kremlj se oslanja na državne ruske TV kanale za širenje dezinformacija kako bi potpirio rat u Ukrajini.

U subotu je državna TV postaja Russia Today ustvrdila da su ruske trupe ‘otrovane u kemijskom napadu u Ukrajini‘, što je izazvalo strah da će Moskva nastojati opravdati upotrebu kemijskog oružja u toj zemlji.

Kijev je uzvratio i kazao da su vojnici možda jeli kontaminirano meso.

U lipnju je propagandist Solovjov besramno optužio Ukrajinu da je organizirala bombaški napad na vlastiti trgovački centar kako bi osigurala veću vojnu pomoć Zapada.

Solovjov je bez srama rekao da Ukrajinci ‘koriste uvijek isti trik‘ kada im treba dodatna vojna pomoć - ‘počnu vrištati‘.

Ali u stvarnosti, to je doista bio ruski raketni napad na prepuni trgovački centar u središnjoj Ukrajini pri čemu je ubijeno najmanje 18 ljudi. Taj su napad na sastanku u Njemačkoj čelnici G7 nazvali ‘ratnim zločinom‘.

Trgovački centar Amstor napadnut je u lipnju za vrijeme najveće gužve dok je u njemu bilo najmanje 1000 ljudi. Kako navodi Kijev, Rusi su ispalili dvije navođene rakete AS-4 iz sovjetskog doba koje su izvorno dizajnirane za uništavanje američkih nosača zrakoplova.

Ali Solovjov je besramno tvrdio da je sve to laž i da je Ukrajina inscenirala bombardiranje i ubila svoje vlastite građane.

Putin je u ožujku potpisao zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina za namjerno širenje ‘lažnih‘ vijesti o ruskoj vojsci ili Putinovoj invaziji.

U rijetkom iskazivanju neslaganja s Putinovim potezima, novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova upala je u ožujku u studio Prvog kanala - najgledanije informativne emisije u Rusiji - s plakatom na kojem je pisalo: ‘Ovdje vam lažu‘ i ‘Zaustavite rat!‘

Uhićena je i optužena prema zakonu koji je Putin potpisao, a koji kažnjava bilo kakve izjave protiv ruske vojske. Ovsjanikova bi mogla završiti u zatvoru na 15 godina.

Pomoću ovog zakona, Putin je natjerao nezavisne medijske kuće da šire rusku propagandu, rat nazivaju ‘specijalnom vojnom operacijom‘ i niječu masovne ruske žrtve i ratne zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37