PREDSJEDNIK U NEVOLJI

NOVA BOMBA ZA DONALDA TRUMPA Procurio sadržaj bilješke smijenjenog direktora FBI-a koja bi ga mogla pokopati: 'Tražio me da prekinem ključnu istragu'

Donald Trump, Michael Flynn, James Comey
 Jim Lo Scalzo/Pool, Carlos Barria, Gary Cameron/File Photo / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, objavili su u utorak američki mediji.

Prema bilješkama iz veljače ove godine, koje je Comey vodio tijekom sastanka s Trumpom u Bijeloj kući, predsjednik je Comeyju rekao "nadam se da možete odustati od toga", navodi New York Times.

"Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga", Trumpova je izjava zapisana u bilješci.

Prema izvješću koje je objavio Times, Comeyjeva bilješka je "dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utječe na istražne postupke koji su u tijeku". List navodi da su bilješke agenata FBI-a u velikoj većini slučajeva priznate kao vjerodostojan dokaz u sudskim postupcima.

Ako je Trump uistinu učinio to što se tvrdi u Comeyjevim bilješkama, tada bi to, prema nekim tumačenjima, predstavljalo ometanje istrage, kazneno djelo koje bi američkog predsjednika moglo dovesti do opoziva s dužnosti, o čemu bi u konačnici odlučivao Kongres.

U bilješci se, inače, također navodi da je Trump Comeyju rekao kako bi novinare koji objavljuju povjerljive informacije trebao početi trpati u zatvore.

Reakcija Bijele kuće

Bijela kuća je demantirala navode iz Timesa, ističući kako oni "nisu istiniti, niti su točan prikaz razgovora". U priopćenju iz Bijele kuće stoji kako je Trump "u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek", ali i da "nikada nije tražio od g. Comeyja ili bilo koga drugoga da prekine bilo koju istragu pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn".

Od nekolicine republikanskih i demokratskih dužnosnika iz Kongresa počeli su stizati pozivi da Comey preda bilješke, ako one uistinu postoje, kako bi ih razmotrili odbori koji su pokrenuli istragu o pitanju ruskog utjecaja na američke predsjedničke izbore.

Istovremeno, brojni zastupnici, kako demokratski, tako i oni s republikanske strane, pozivaju i na novo svjedočenje Comeyja, ne bi li i osobno potvrdio autentičnost bilježaka čiji je sadržaj procurio u medije.

Očekivano, demokratski zastupnici su bili nešto žešći u svojim istupima.

Opasne optužbe

- To su opasne optužbe, a djeluje kao klasičan primjer ometanja pravde. Moramo čuti javno svjedočenje direktora Comeyja, a moramo dobiti na uvid i njegove bilješke, kao i pripadajuće audio zapise, ako postoje, objavio je u priopćenju demokratski zastupnik Elijah Cummings.

- Ako su ovi navodi točni, predsjednikov besramni pokušaj da zaustavi FBI-evu istragu o Michaelu Fynnu je napad na vladavinu prava na kojoj se temelji naša demokracija. U najboljem slučaju, predsjednik Trump je zlorabio svoj položaj. U najgorem slučaju, radi se o ometanju pravnog sustava, izjavila je demokratska zastupnica i liderica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

- Zabilješka je snažan dokaz ometanja pravde i zaslužuje da odmah bude pokrenuta istraga od strane posebnog nezavisnog tužitelja, izjavio je demokratski senator Richard Blumenthal.

- Nakon ovih priča postavlja se pitanje poštuje li predsjednik neovisnost FBI-a i institucija zaduženih za provođenje zakona. Od vitalnog je značaja da Kongres dođe u posjed tih bilježaka i čuje javno svjedočenje bivšeg direktora Comeyja... Američki narod zaslužuje odgovore o djelovanju predsjednika Trumpa, dodao je.

'Želim ga čuti'

Iako nisu tako žestoki u osudama, i republikanci žele rasvjetljivanje ovog slučaja.

- Ne želim čitati bilješke. Želim njega (Comeyja) čuti, izjavio je republikanski senator Lindsey Graham u razgovoru za MSNBC, dok je republikanski zastupnik Frank LoBiondo putem Twittera objavio kako "zemlja mora dobiti odgovore" i kako je "potpuno jasno da FBI direktor Comey mora svjedočiti u Kongresu".

Utjecajni republikanski senator John McCain tijekom govora na svečanoj večeri Međunarodnog republikanskog instituta, na kojoj je primio nagradu te organizacije, usporedio je najnovija otkrića oko Trumpa s aferom Watergate uslijed koje je predsjednik Richard Nixon bio prisiljen podnijeti ostavku.

- Došlo smo do točke u kojoj je sve ovo poprimilo razmjere Watergatea. Ovaj film smo već jednom gledali, izjavio je McCain, dodajući da bi Trump trebao čim prije iznijeti sve što zna jer 'što duže bude odgađao to, to će dulje sve ovo trajati'.

Iznenadni otkaz

Američki predsjednik je prošlog tjedna potpuno neočekivano otpustio Comeyja, a iz njegove su administracije kao razlog za tu odluku naveli brojne pogreške koje je počinio istražujući slučaj Hillary Clinton i sadržaj njezine elektronske pošte. Comey je bio na čelu istrage koja je trebala dokazati potencijalnu vezu između vodstva Trumpove kampanje i Rusije. Kasnije je Trump u intervjuu za NBC News priznao da je Comeyja najurio i zbog istrage o njegovim mogućim vezama s Rusima.

Flynn je 13. veljače dao ostavku na svoju dužnost priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima "nenamjerno dao polovične informacije" o osobnim razgovorima koje je 29. prosinca vodio s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Povjerljivi podaci

Trump je pak Kisljaku i ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka u Ovalnom uredu prošlog tjedna otkrio povjerljive informacije za koje američki dužnosnici kažu da ih ne dijele ni s vlastitim saveznicima, a dobili su ih, također prema dužnosnicima, od Izraela. Iako je Bijela kuća isprva zanijekala da je Trump Rusima odao izvor, operativne podatke o vojnim akcijama ili metode prikupljanja podataka, sam Trump je na Twitteru u međuvremenu objavio kako on kao predsjednik ima pravo dijeliti 'činjenice' i deklasificirati ih na licu mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 04:00