NAGLI POLITIČKI USPON

NOVA DESNA RUKA KIM JONG-UNA Tko je misteriozna djevojka, jedina žena kojoj vođa potpuno vjeruje?

 AFP/YouTube

Najzad se jedna glasina iz izolirane Sjeverne Koreje pokazala točnom. Već godinu dana dobri poznavatelji prilika u totalitarnon režimu Kim Jong-una govore o usponu diktatorove mlađe sestre, Kim Yo-jong.

Prvi put se u javnosti pojavila na pogrebu oca Kim Jong-Ila u prosincu 2011. godine, a onda tek u ožujku ove godine, na dan izbora u Sjevernoj Koreji.

Stručnjaci su prognozirali da se njezino pojavljivanje na događajima od velikog značaja signaliziraju njezin uspon u političkoj hijerarhiji Sjeverne Koreje.

U četvrtak je Kim Jong-un posjetio studio za animaciju zajedno sa sestrom, no pažnju medija privukla je činjenica da je Kim Yo-Jong navedena kao visoki dužnosnik u Radničkoj partiji Sjeverne Koreje.

Preciznije, mediji pišu kako je Kim Yo-Jong promovirana u zamjenicu Odsjeka unutar Glavnog odbora Radničke partije. Iako je nejasno što to znači, vrlo je jasno da ova titula sugerira njezin visok položaj i važnu ulogu u vladajućoj stranci.

Vjeruje se da je Kim Yo-jong rođena 1987. ili 1988. godine što bi značilo da ima 26 ili 27 godina te da je vrlo bliska sa bratom, Kim Jong-unom. Njihov otac Kim Jong-il imao je sedmero djece sa četiri žene, no Jong-un i Yo-jong imaju iste roditelje.

Prema riječima dobrog poznavatelja prilika u Sj. Koreji Michaela Maddena, odgojila ih je majka Ko Young-Hui na imanju izvan grada. Njihovo kretanje bilo je vrlo ograničeno, unutar vlastitog doma, a kontaktirali su samo s rodbinom i bliskim prijetlejima. Živjeli su život u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta.

No, sredinom 90-ih godina otišli su u Švicarsku na školovanje. Ondje su pohađali nastavu pod pseudonimima kako bi njihova privatnost bila zaštićena, sigurnost zajamčena. Vrlo malo je poznato o njihovom životu u srcu Europe.

Nakon povratka u domovinu Kim Yo-jong je vjerojatno pohađala fakultet, no podaci o tome su vrlo šturi i nejasni.

Njezina se budućnost polako počela kristalizirati tek na pogrebu Dragoga vođe Kim Jong-ila kada je hodala pokraj svoga brata, budućeg šefa države.

Njezino dosadašnje pojavljivanje u javnosti sugerira da je ona zadužena za organizaciju događaja i pomoćnica svome bratu. Takva uloga donosi joj uvid u važne informacije o Sjevernoj Koreji.

- Ona bi mogla biti jedna od rijetkih ljudi kojima Kim Jong-un u potpunosti vjeruje, tvrdi Madden.

Njezino pojavljivanje u javnosti uz bok Kim Jong-unu puno je simbolike. Prvi put je služben predstavljena u ožujku 2014. godine, nedugo nakon što je nestala njezina tetka, Kim Kyong Hui, koja je od likvidacije supruga Jang Sung Thaeka nestala iz javnog života. Bilo je to krajem 2013. Brojne glasine sugeriraju da je ubijena, a prije neslavnog kraja bila je bliska suradnica Kim Jong-ila.

Također, uspon sestre Kim Jong-una potvrda su izjava Yang Moo-jina, profesora na seulskom Sveučilištu za sjeverno korejske studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 18:13