SALISBURY

NOVA DRAMA NA MJESTU TROVANJA RUSKOG ŠPIJUNA U ENGLESKOJ Dvije osobe pronađene u kritičnom stanju, bile su izložene 'nepoznatoj tvari'

Arhiva
 REUTERS

Dvije su osobe hospitalizirane u kritičnom stanju u bolnici u Salisburyju pošto su bile izložene "nepoznatoj tvari" nekoliko kilometara od mjesta gdje je u ožujku bivši ruski špijun Sergej Skripalj bio žrtva pokušaja trovanja.

Dvoje pacijenata "u bolnici u Salisburyju prima terapiju nakon što su bile izloženi djelovanju nepoznate tvari", priopćila je u srijedu policija okruga Wiltshire.

Riječ je o muškarcu i ženi četrdesetih godina, a pronađeni su bez svijesti u subotu 30. lipnja u stanu u gradu Amesbury (jug Engleske), nekih desetak kilometara od Salisburyja gdje su Skripalj i njegova kći Julija početkom ožujka bili žrtve djelovanja nervnog agensa.

Pacijenti "su u kritičnom stanju", objavila je policija koja je kordonom osigurala mjesto.

Prisutnost policije pojačana je i u Amesburyju i Salisburyu.

Agencija za javno zdravstvo (Public Health England, PHE) procijenila je da događaj "nije velika prijetnja za javno zdravlje".

Sergej i Julia Skripalj bili su pronađeni bez svijesti 4. ožujka te su se tjednima liječili u bolnici.

Službeni London za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna okrivljuje Moskvu koja odbacuje svaku upletenost.

Slučaj Skripalj izazvao je diplomatsku krizu između dviju zemalja i val protjerivanja diplomata, koji je počela Velika Britanija, a slijedili su je njezini saveznici da bi zatim Rusija uzvratila istom mjerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 23:01