CRESTVIEW TOWERS

Nova drama u Floridi: Hitno evakuirali zgradu u blizini urušenog nebodera, i ona je opasna za život

Hitna evakuacija naređena je nakon što su inženjeri utvrdili postojanje problema s betonskom konstrukcijom i električnim instalacijama
Veći dio dvanaesterokatnice Champlain Towers South srušio se 24. lipnja u 1,20 za ponoći
 Giorgio Viera/AFP

Nakon što su u ruševinama zgrade u Floridi u petak pronađena još četiri tijela, čime se broj žrtva popeo na 22, lokalni dužnosnici naredili su evakuaciju susjednog rezidencijalnog kompleksa ocijenivši kako nije siguran za život.

Svim stanarima zgrade Crestview Towers rečeno je da se moraju hitno evakuirati nakon što su inženjeri utvrdili postojanje ozbiljnih problema s betonskom konstrukcijom i električnim instalacijama, rekao je gradski upravitelj za North Miami Beach Arthur Sorey.

Odluka o hitnoj evakuaciji donijeta je i zbog približavanja uragana Else, koji bi prema prognozama trebao pogoditi Floridu već u ponedjeljak. Sorey je upozorio kako vlasnici zgrade još nisu pokrenuli proces obnove potvrde o sigurnosti, obavezne za zgradu sagrađenu prije 40 godina.

"Odluku definitivno nije bilo lako donijeti. Ali to je jedino ispravno što možemo učiniti u ovome trenutku. Neizvjesno je što bi se moglo dogoditi kad nas pogodi oluja", napomenuo je.

Veći dio dvanaesterokatnice Champlain Towers South srušio se 24. lipnja u 1,20 za ponoći. Uz četiri nova tijela otkrivena u petak, stradalih u iznenadnom urušavanju 40 godina stare zgrade u Surfsideu do sada je ukupno 22, 126 se osoba još vode kao nestale, dok je 188 stanara zgrade spašeno.

Istražitelji još nisu utvrdili što je izazvalo urušavanje. Izvješće iz 2018. napravljeno radi obvezne obnove potvrde o sigurnosti utvrdilo je strukturne nedostatke, koji su sada u fokusu istrage. List USA Today, pozivajući se na dokument iz 2020. u posjedu člana obitelji jedne od žrtava, prenio je da se u izvješću upozorava na "neobične rezultate" testiranja dubine betona ispod bazena.

U travnju ove godine, predsjednik udruge stanara uputio je pismo svim stanarima u kojemu ih upozorava da je došlo do značajnog pogoršanja ozbiljnog oštećenja betona otkrivenog oko temelja zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 01:27