RASPRAVA U FRANKFURTU

NOVA HRVATSKA DIJASPORA U NJEMAČKOJ Milijan Brkić: 'Što smo to učinili od naše države kad oni koji su ovdje rođeni više ne žele u njoj živjeti?'

 Dragan Matic / CROPIX

U Frankfurtu na Majni u subotu poslijepodne u organizaciji Hrvatsko-europske kulturne zajednice održana je javna tribina pod nazivom "Nova hrvatska migracija", na kojoj se govorilo o aspektima novog vala iseljeništva iz Hrvatske u Njemačku posljednjih godina.

- Ovo pitanje je pitanje opstanka hrvatske države i naroda i to pitanje trebalo bi biti na prvom mjestu kada govorimo o prioritetima političkog djelovanja. Moramo se zapitati koji je to razlog da se posljednjih sedam godina iselilo 250.000 državljana Republike Hrvatske - rekao je jedan od sudionika tribine, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić.

On je ustvrdio kako bi se i čitavo društvo trebalo upitati kako je nastala atmosfera koja pogoduje ovom egzodusu.

- Moramo se zapitati što smo to učinili od naše države kad oni koji su u njoj rođeni više ne žele ovdje živjeti i nemaju povjerenja u državu, iako su emocije prema domovini još uvijek prisutne - zaključio je Brkić.

Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu i povjerenik SPD-a za integraciju Josip Juratović iznio je svoja iskustva s novim hrvatskim iseljeništvom i istodobno ukazao na to da je problem iseljavanja iz Hrvatske problem koji se mora riješiti na razini Europske unije.

- Toliko dugo dok mi budemo po raznim članicama imali različite vizije budućnosti Europske unije nećemo moći riješiti problem iseljavanja. Nedostaju programi koji bi bili pokrenuti s ciljem zaustavljanja iseljavanja, ali toliko dugo dok se na europskom planu nešto ne postigne, Hrvatska kao mlada članica sa specifičnim problemima ne može tu sama nešto pretjerano učiniti - rekao je Juratović.

On je, kao i Milijan Brkić, ukazao na to da je potrebna i promjena društvenog diskursa te atmosfere u Hrvatskoj koja pogoduje iseljavanju.

Na početku rasprave iseljenica iz Hrvatske Dubravka Jurić opisala je svoj dolazak u Njemačku prije nekoliko godina iz Đakova, koji je bio uvjetovan teškom ekonomskom situacijom. Ona je ukazala na to da se iz njezina kruga poznanika "nekoliko kompletnih obitelji" posljednjih godina doselilo u Njemačku.

U raspravi su sudjelovali i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, dušobrižnik za hrvatsku pastvu u Njemačkoj Ivan Komadina te zastupnik u parlamentu savezne pokrajine Hessen Manfred Pentz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:36