IRMA

NOVA IZUZETNO OPASNA OLUJA VREBA S ATLANTIKA 'Ovakvi monstrumi rijetko kada dođu do Amerike, ali kada dođu, onda su jako razorni'

 
Tropska oluja Irma
 NASA/NOAA /Goddard Rapid Response Team/Handout / REUTERS

Tropska oluja Irma, koja se trenutno nalazi 1.046 kilometara od Zelenortskog otočja, postala je četvrti ovosezonski uragan u istočnom Atlantiku, piše The Weather Channel.

Satelitske snimke pokazuju da uragan Irma sada razvija vjetrove jačine 161 km/h, što je dvostruko više nego što je to bio slučaj u srijedu. Irma se trenutno kreće prema zapadu i sjeverozapadu brzinom od 16 kilometara na sat.

Irma za sada ne predstavlja prijetnju kopnenim područjima, međutim to bi se trebalo promijeniti sljedećeg tjedna. Uragan će se tijekom sljedećih pet dana nastaviti kretati zapadno da bi nakon toga okrenuo na zapad-jugozapad. Promjena smjera kretanja trebala bi se dogoditi u relativnoj blizini bermudskog otočja.

Nacionalni centar za uragane u SAD-u procjenjuje da će Irma tijekom četvrtka postati uragan kategorije tri te da bi tijekom ovog vikenda mogao postati uragan kategorije četiri.

Procjenjuje se da Irma neće doseći Male Antile prije sredine sljedećeg tjedna, kada bi mogla postati poprilično jak uragan. Premda je još uvijek nemoguće predvidjeti gdje bi točno Irma mogla udariti, stanovnici Malih Antila trebali bi pratiti njezino kretanje, upozoravaju meteorolozi.

U ovom se trenutku ne može reći hoće li uragan pogoditi Sjedinjene Američke Države.

- Tropske oluje koje postanu uragani blizu Zelenortskog otočja rijetko kada dosegnu američko kopno. Međutim, kada se to dogodi, znaju biti dosta razorni, rekao je Michael Lowry iz FEMA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:43