PUSSY RIOT

NOVA KAZNA ZA LJUDE KOJI SU OSUĐENI ZA INCIDENT NA FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA Pogledajte što im se dogodilo odmah nakon što su pušteni iz zatvora

 
 REUTERS

Istog dana kada su trebali biti pušteni na slobodu nakon 15-dnevne kazne zatvora zbog istrčavanja na teren usred utakmice Hrvatske i Francuske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Moskvi, članovi ruske punk grupe Pussy Riot ponovno su uhićeni.

Ruska policija u ponedjeljak je zadržala aktiviste Pussy Riota odmah nakon što su pušteni iz zatvora, bez objašnjenja novinarima.

Veronika Nikulshina, Olga Kuracheva i Olga Pakhtusova tako su slavile svoje osobođanje samo nekoliko sekundi, dok ih policija pred novinarima nije utrpala u policijsku 'maricu'.

Četvrti aktivist Pyotr Verzilov, pušten iz drugog moskovskog zatvora, na Twitteru je objavio da ga je zadržala specijalna policija i odvezla u policijsku postaju pored stadiona Lužnjiki, istu onu postaju u koju su ih odveli odmah nakon njihove akcije na Svjetskom prvenstvu.

Pussy Riot protesters invade the pitch during the World Cup final and are forcibly removed by security
France v Croatia, Final, 2018 FIFA World Cup football match, Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - 15 Jul 2018, Image: 377956011, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Pakhtusova je objavila video snimljen u policijskom kombiju i otkrila da su ih vlasti optužili za kršenje zakona o javnom okupljanju.

Prema prijašnjoj presudi, osuđeni su na 15 dana zatvora i dobili su trogodišnju zabranu posjećivanja sportskih događaja.

Sada ih ponovno terete za "organizaciju i održavanje javnih događaja bez prethodne najave" i mogli bi odsjediti iza rešetaka još deset dana.

Skupina je putem Twittera poručila da se "utaoč tome smiju i pjevaju pjesme o slobodi". Nakon incidenta na stadionu, bend je objavio nove pjesme, inspirirane tradicijom ruske "zatvorske šansone", odnosno balada koje su napisali zatvorenici.

"One pripadaju svima, i pokazale su se sjajnim oružjem osnaživanja: dobra stara pjesma koja se izruguje zatvorskim čuvarima može ti dići duh u tužnom trenutku i stoga ti doslovno spasiti život", objasnila je u intervjuu za Crack Magazine Nadya Tolokonnikova iz Pussy Riot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:22