ODLUKA EBU-a

Nova kazna za Moskvu: Rusija je izbačena s ovogodišnjeg Eurosonga!

Dok Rusija još uvijek nije odabrala predstavnika i pjesmu za Eurosong, Ukrajina je u međuvremenu promijenila svog predstavnika

Ilustracija

 Vladimir Astapkovich/AFP

Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je da nijedan ruski izvođač ne može sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije.

"Izvršni odbor EBU-a donio je odluku nakon današnje preporuke upravnog tijela Eurosonga, Referentne skupine, na temelju pravila događaja i vrijednosti EBU-a.

Preporuku Referentne skupine podržao je i televizijski odbor EBU-a.

Odluka odražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje glazbeno natjecanje, samo natjecanje dovelo na loš glas.

Prije donošenja ove odluke EBU je odvojio vrijeme za opširne konzultacije sa svojim članstvom.

EBU je apolitična članica emitera koja je predana održavanju vrijednosti javnog servisa.

Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti kulturnog natjecanja koje promiče međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz glazbu i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici", stoji u službenoj objavi EBU-a.

Dok Rusija još uvijek nije odabrala predstavnika i pjesmu za Eurosong, Ukrajina je u međuvremenu promijenila svog predstavnika te umjesto pjevačice Aline Pash koja se povukla s ovogodišnjeg natjecanja, u Torino šalje Kaluški orkestar.

"Zahvalni smo svima koji su nas podržali u finalu nacionalnog izbora za Euroviziju 2022. i dali nam prvo mjesto u SMS glasovanju. Obećavamo svakom Ukrajincu da ćemo opravdati izbor. U teškim vremenima za našu zemlju, potrudit ćemo se da se predstavimo cijelom svijetu. Dakle, spremni smo predstavljati Ukrajinu cijeloj Europi", izjavio je ukrajinski pjevač Oleh Psiuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:06