NAPAD DRONOVIMA

NOVA KNJIGA O BARACKU OBAMI Predsjednik SAD-a se hvalio: 'Jako dobro ubijam ljude'

 AFP

Prema novoj knjizi o američkom predsjedniku Baracku Obami, šef Bijele kuće se u jednom razgovoru sa svojim suradnicima o kontroverznim napadima bespilotnim letjelicama "pohvalio" kako je "postao dobar u ubijanju ljudi".

Informacija o tome pojavila se u knjizi "Double Down: Game Change 2012" koja se konkretnje bavi prošlogodišnjom predsjedničkom utrkom između Obame i republikanskog kandidata Mitta Romneyja. Autor Mark Halperin i John Heilemann proveli su skoro dvije godine u radu na njoj razgovarajući sa suradnicima oba političara, a ova Obamina izjava sigurno će izazvati pažnju kako njegovih protivnika, tako još više i pristaša.

Napadi američkim dronovima, naime, intenzivirani su upravo tijekom Obaminog mandata i mnogi ih smatraju najkontroverznijim dijelom njegova dosadašnjeg staža u Bijeloj kući. Nedavno je objavljen podatak, do kojeg je došlo Društvo istraživačkih novinara, da je tijekom 10 godina Bijela kuća zapovijedila 378 napada, a ot toga ih je 326 zapovijedio Obama. Ubijeno je između 2500 i 3600 ljudi, a od toga prema nekim procjenama blizu 1000 civila, među kojima i 200 djece.

O Obaminom ciničnom citatu pisalo se u preliminarnim recenzijama knjige, pa još nije potpuno jasno u kakvoj situaciji je to izjavio, ali sigurno je da će se ta izjava još analizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:39