TOTALNI KAOS

Nova knjiga otkriva lude detalje izborne noći, pijani Giuliani urlao je Trumpu: ‘Reci to, reci!‘

Trumpovi savjetnici Giulianiju su rekli da se njegova suluda ideja ne može sprovesti u djelo, no Trump ga je svejedno poslušao
Rudy Giuliani
 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia

Novinari Carol Leonnig i Philip Rucker iz The Washington Posta u svojoj nadolazećoj knjizi "I Alone Can Fix It: Donald J. Trump’s Catastrophic Final Year" (hrv. Samo ja to mogu popraviti: Katastrofalna posljednja godina Donalda J.-a Trumpa) tvrde da je pijani Rudy Giuliani koncem prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednika Donalda Trumpa nagovarao da "jednostavno kaže da je pobijedio" čak i kada je bilo izvjesno da će ga poraziti kandidat Demokratske stranke Joe Biden, piše The Guardian.

Giuliani, nekoć gradonačelnik New Yorka kojeg je zbog upravljanja gradom nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine časopis Time proglasio osobom godine za 2001., tada je bio Trumpov osobni odvjetnik, a Leonnig i Rucker kažu da je s nagovaranjem krenuo u ranim večernjim satima 3. studenog 2020.

- Što se događa u Michiganu? - pitao je Giuliani Trumpove savjetnike.

Voditelj Trumpove predsjedničke kampanje Bill Stepien, šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows i viši savjetnik Jason Miller rekli su mu da je prerano da bi se znao ishod izbora u toj saveznoj državi.

- Samo recite da smo pobijedili - rekao im je Giuliani.

Nakon toga ih je pitao što se događa u Pennsylvaniji. Dobio je isti odgovor.

- Samo recite da smo pobijedili - ponovio je Giuliani.

- Giulianijev veliki plan bio je jednostavno reći da je Trump pobijedio, i to u svim ključnim državama. Nije imao ništa čime bi podupro svoj plan. Stepien, Miller i Meadows mislili su da je njegov stav nekoherentan i neodgovoran - pišu u knjizi Leonnig i Rucker.

- Ne možemo to napraviti. Ne možemo - ljutito je Giulianiju odbrusio Meadows.

No Trump je napravio upravo ono što je Giuliani tražio.

Leonnig i Rucker, autori bestsellera o Trumpu naslova "A Very Stable Genius" (hrv. jako stabilan genij) te dobitnici Pulitzerove nagrade, kažu da je Giuliani odbio priznati rezultate izbora u Arizoni i još jednoj saveznoj državi, koje je Fox News relativno rano u izbornoj noći 'dodijelio' Bidenu.

- Proglasi sada pobjedu - navodno je Giuliani rekao bijesnom Trump.

- Moraš sada proglasiti pobjedu - dodao je Giuliani.

Trump se 4. studenog u 2:00 sati ušetao u Istočnu sobu Bijele kuće.

- Američka je javnost prevarena. Ovo je sramota za našu zemlju. Bili smo se spremali za pobjedu na izborima. Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima. Mi smo pobijedili - rekao je Trump.

Novinar The Wall Street Journala Michael Bender u knjizi "Frankly, We Did Win This Election" (hrv. Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima) i novinar Michael Wolff u knjizi "Landslide" (hrv. klizište, no u ovom je kontekstu prikladnije reći 'ogromna većina' jer se misli na premoćnu pobjedu na izborima) slično pišu o Giulianijevom ponašanju i alkoholiziranosti u izbornoj noći.

The Guardian piše da je Trump u govoru u Istočnoj sobi postavio temelje za laži o izbornoj prevari, naporima da rezultate izbora ospori pred sudovima te juriš na Kongres SAD-a koji su 6. siječnja 2021. godine izveli njegovi pristaše te u kojem je živote izgubilo pet osoba.

- Ovo je jako velik trenutak. Ovo je velika prevara u našoj naciji. Želimo da se zakon iskoristi na pravi način... Po meni, ovo je vrlo tužan trenutak i mi ćemo pobijediti. Što se mene tiče, mi smo već pobijedili - rekao je Trump u Istočnoj sobi.

Leonnig i Rucker drugdje u svojoj knjizi pišu da im je jedan anonimni savjetnik Donalda Trumpa rekao sljedeće: "Teško je biti odgovoran roditelji kada otkačeni ujak klinca vodi u kino i vozi ga u Corvetti. Kada kažemo da predsjednik ne može to reći, nije najlakše biti odgovoran jer imate ljude koji predsjedniku govore ono što on želi čuti. Predsjedniku je teško reći 'ne'. Nezavidna je to pozicija."

Giuliani je Trumpa počeo pravno savjetovati 2017. godine, a 2018. se pridružio Trumpovom pravnom timu koji se uhvatio u koštac s istragom navodnog ruskog petljanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine na kojima je Trump pobijedio kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton.

Kasnije je otkriveno da je Giuliani svoj obol dao Trumpovim naporima da ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nagovori da istraži naftnu kompaniju Burismu u čijem je upravnom vijeću sjedio Hunter Biden, sin Joea Bidena.

Giuliani je nakon Trumpovog poraza na izborima 2020. godine opetovano pokušao osporiti rezultate izbora, no nije uspio.

U međuvremenu mu je zabranjeno da se bavi pravom u saveznoj državi New York i Washington D.C.-u, a ismijan je i u komediji "Borat 2" redatelja Jasona Wolinera u kojem glavnu ulogu igra Sacha Baron Cohen.

Trump rekao da cinkaroša koji je otkrio da je bio u bunkeru treba 'smaknuti'

Osim što je djelomično potvrdio da je Rudy Giuliani u izbornoj noći u pripitom stanju nagovarao Donalda Trumpa da proglasi pobjedu na predsjedničkim izborima, Michael Bender u svojoj knjizi "Frankly, We Did Win This Election" (hrv. Iskreno, mi smo pobijedili na ovim izborima) piše i da je Trump određenom broju svojih savjetnika rekao da osobu koja je medijima otkrila da je u svibnju 2020. godine nešto vremena proveo u podzemnom bunkeru treba "smaknuti", piše CNN.

Trump, njegova supruga Melania i njihov sin Barron odvedeni su u bunker tijekom masovnih prosvjeda koji su izbili u Washingtonu i drugdje nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda od strane policije. Predsjednik, prva dama i njihov sin u bunkeru su proveli nešto manje od 60 minuta.

Bender u knjizi tvrdi da se Trump nakon boravka u bunkeru sastao sa savjetnicima za vojna i policijska pitanja te da im se požalio da curenje informacija.

"Čim su došli na sastanak, Trump je počeo urlati na njih u nadi da će uspjeti otkriti tko je od njih informaciju o odlasku u bunker dao medijima. Neki od savjetnika kažu da je Trumpov bijes na tom sastanku doživio vrhunac kakav nije bio viđen ni prije ni poslije", napisao je Bender.

- Tko god je to napravio, treba ga optužiti za veleizdaju. Treba ga smaknuti - grmio je Trump.

Bender u knjizi tvrdi da je šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows pokušao smiriti Trumpa te da mu je rekao da će on osobno pronaći osobu koja je tu informaciju dala medijima. Trump je navodno Meadowsa stalno ispitivao je li pronašao cinkaroša, a u knjizi stoji da je šef osoblja Bijele kuće zadatak pronalaska izdajice učinio "opsjednutim".

Trump je nešto kasnije u medijima svoj boravak u bunkeru pokušao pretvoriti u "inspekciju".

Liz Harrington, glavna glasnogovornica Donalda Trumpa, odbacila je Benderove tvrdnje kao neistinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:39