LUKA STRAHA

Nova kokainska prijestolnica Europe: U tijeku je krvavi rat krijumčara, a podmićeni su baš svi...

Milijarde generirane od industrije kokaina pokvarile su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih dužnosnika

Grad Antwerp

 Dmitry Rukhlenko/Panthermedia/Profimedia

Albanski gangster s lažnom britanskom putovnicom ubijen je ispred svoje kuće u Antwerpenu usred krvavog rata za kontrolu unosne trgovine drogom u tom lučkom belgijskom gradu, koji je postao europska prijestolnica kokaina krijumčarenog iz Južne Amerike u Europu, ali i prema Rusiji i Bliskom istoku.

U Bledara Mucu (39), dok se u subotu navečer vraćao u svoj stan, na samo nekoliko metara od policijske postaje ustrijelila su dvojica ubojica koji su još uvijek u bijegu, a vlasti tvrde da je zločin imao sva obilježja naručenog ubojstva.

Muca, kojeg su nadzorne kamere snimile 2016. kako iz pištolja puca na policiju, živio posljednje dvije godine u Antwerpenu gdje je djelovao kao ključni član albanske narko bande.

Tradicionalno poznat po trgovini dijamantima, Antwerpen preplavljuju albanski kriminalci, a policija vodi izgubljenu bitku s narko kartelima.

image

Droga zaplijenjena u luci u Antwerpu

-AFP

Naime, milijarde generirane od industrije kokaina pokvarile su one na moćnim pozicijama, a u zatvoru je završio širok spektar javnih dužnosnika. U posljednjoj rundi uhićeni su glavni inspektor belgijske policije optužen za davanje informacija kriminalnim skupinama, pa čak i administrator u bolnici osumnjičen da je tražio osobne podatke lučkih radnika koji bi mogli biti podmićeni.

Gangsteri poput Muce ciljaju na moćnike pretražujući svaki aspekt njihovog života i traže njihove slabe točke, poput dugova koji bi ih natjerali na primanje mita.

Novac od droge na ulicama Antwerpena koristi se za 'kupovanje' policije, carinika i lučkih radnika koji omogućavaju procvat ilegalne trgovine.

Smatra se da su neki upravitelji dizalicama podmićeni tisućama eura kako bi sakrili kontejnere s drogom ili zamijenili one koji sadrže kokain za legitimne prije zapljene.

image

Lučki radnici u Antwerpu

Jonas Roosens/AFP

Carinici opisuju taktiku u stilu 'trojanskog konja' u kojoj se krijumčari danima skrivaju u kontejnerima na dokovima, a u tome im pomaže lučko osoblje.

Problem je postao toliko ozbiljan da je CEPA, udruga za djelatnike luke Antwerpen, objavila video o opasnostima podmićivanja svojim radnicima.

Animirani video upozorava zaposlenike da izbjegavaju nošenje odjeće koja bi ih mogla identificirati kao lučke radnike kada su izvan posla, te da izbjegavaju pričanje o svom poslu na mjestima kao što su barovi i restorani, kao i da obrate pozornost na osobe koje im se obraćaju s lažnih profila na društvenim mrežama.

Prošle je godine u gradskoj luci pronađeno rekordnih 90 tona kokaina vrijednog 13 milijardi eura, no smatra se da zapljene, koje su najveće u Europi, čine samo deset posto kokaina prokrijumčarenog kroz grad.

I sam gradonačelnik Antwerpena u kojemu je eskaliralo nasilje u obliku napada bombama i pucnjavom iz automobila, proziva bogate poslovnjake da se potpomognuti novcem od droge nastoje infiltrirati i utjecati na politiku grada.

image

Droga zaplijenjena u luci u Antwerpu

Jonas Roosens/AFP

Zbog tvrdnji da su ga narko-bande htjele ubiti, Bart De Wever protekle je godine stavljen pod 24-satnu policijsku zaštitu.

- Ponosni smo na bliske veze i snažan trgovinski odnos s Latinskom Amerikom. Međutim, posljednjih se godina promet kokainom eksponencijalno povećao. Posljedice toga su vrlo opipljive, posebno za lučke gradove. Nažalost, posljedice snose i zemlje otkuda dolazi droga, poput Kolumbije. Utjecaj organiziranog kriminala i kriminalnog novca potkopava tkivo našeg društva - ističe gradonačelnik Wever.

Jedan dužnosnik opisao je kako 'burekdžinice i brijačnice zjape prazne', ali na papiru bilježe goleme profite, dok cijene nekretnina u Antwerpenu također rastu zbog novca od trgovine drogom.

Njegov položaj pored Nizozemske, gdje se veći dio uvezenog kokaina pakira prije daljnje distribucije u druge dijelove Europe, također je faktor.

A čitavu situaciju podupire i rastuća potražnja za kokainom u Europi gdje se ova droga sve više smatra društveno prihvatljivijom.

Prošle je godine, nakon niza racija u sklopu Operacije Sky, jedne od najvećih belgijskih operacija protiv droge, otkrivena mreža korumpiranih dužnosnika koji su imali pristup državnim bazama podataka osobnih podataka svih belgijskih građana.

Izvršena je racija na više od 200 domova diljem Belgije, a uhićeno je 48 osumnjičenika, uključujući tri odvjetnika u Antwerpenu i državne službenike. Zaplijenjene su i ogromne količine novca, dijamanata, nakita, luksuznih automobila i oružja, kao i lažne policijske uniforme.

Glavni tužitelj Antwerpena Franky De Keyzer usporedio je rat protiv narko bandi s 'igrom mačke i miša' u kojoj se kriminalci bore da ostanu korak ispred zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:55