‘PADAJU‘ KAO MUHE

Nova misteriozna smrt ruskog biznismena: Putinov ključni čovjek za Arktik ‘pao je s broda u punoj brzini‘

Pečorin je kao jedan od Putinovih kadrova radio na modernizaciji zrakoplovstva u istočnoj Rusiji i sada na istraživanju resursa na Arktiku

Ivan Pečorin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Smrt ruskog direktora energetike prošlog vikenda dodaje se popisu misterioznih smrti moćnih domaćih biznismena koje su učestale od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače - javlja Newsweek.

Ivan Pečorin (39), generalni direktor Korporacije za razvoj dalekog istoka i Arktika, navodno je pao s broda u punoj brzini i poginuo u subotu u blizini Ruskog otoka u Japanskom moru, blizu Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije, piše Slobodna Dalmacija.

Prema podacima iz Komsomolske Pravde, Pečorin je kao jedan od Putinovih kadrova radio na modernizaciji zrakoplovstva u istočnoj Rusiji i sada na istraživanju resursa na Arktiku, u okolnostima teških sankcija Rusiji.

Pečorin je posljednji javni nastup imao na Istočnom gospodarskom forumu, održanom od 5. do 8. rujna u Vladivostoku. Daily Mail je izvijestio da je Pečorin imao izlaganje pod naslovom "Svatko ima svoj put: Logistika promijenjenog svijeta."

Njegova smrt uslijedila je nakon smrti bivšeg izvršnog direktora iste korporacije, Igora Nosova (43), koji je iznenada preminuo u veljači, navodno od moždanog udara.

A nedavno je, 1. rujna, Ravil Magano (67), naftni tajkun i bivši čelnik druge najveće ruske naftne kompanije, Lukoila, navodno pao s prozora šestog kata moskovske bolnice. Nepotvrđeni izvještaji navode da je Maganov "pretučen" i "bačen kroz prozor". Naftni tajkun ranije je izrazio svoje protivljenje invaziji na Ukrajinu. Lukoil je u međuvremenu priopćio da je njegova smrt nastupila "nakon teške bolesti".

U prosincu 2021. Jegor Prosvirnin - osnivač nacionalističke web stranice Sputnik i Pogrom - pao je iz stambene zgrade u Moskvi. Sličan incident dogodio se u listopadu te godine, kada je ruski diplomat pronađen mrtav nakon pada s prozora ruskog veleposlanstvu u Berlinu...

Russia Posts English izvijestila je da su Pečorinove nadležnosti uključivale podršku putničkom zračnom prijevozu, modernizaciju infrastrukture zračnih luka i izgradnju novih pista. Također je bio uključen u razvoj United Far Eastern Airlinesa koji je osnovan lani.

"Ivanova smrt je nenadoknadiv gubitak za prijatelje i kolege, veliki gubitak za korporaciju. Izražavamo iskrenu sućut obitelji i prijateljima", stoji u priopćenju korporacije.

Ruska nafta i plin i dalje su vruća roba, posebno jer su zemlje G7 (Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Njemačka, Francuska, Kanada i Japan) ovog ljeta najavile uspostavljanje gornje granice na to koliko će uvoznici plaćati za rusku sirovu naftu.

Reuters je izvijestio da će mjera započeti 5. prosinca, smanjujući rusku zaradu od izvoza nafte, a ne smanjujući opskrbu naftom potrošačima diljem svijeta. Zemlje poput Kine i Indije pomogle su Rusiji tako što su ostale potrošači njezinih energenata otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 05:57