VEĆ ŠESTI U NIZU

Nova misteriozna smrt ruskog tajkuna: Biznismen povezan s Gazpromom pronađen ustrijeljen u bazenu

Jurij Voronov, šef tvrtke koja je imala unosne ugovore s Gazpromom, pronađen je mrtav u svom domu u predgrađu Sankt Peterburga

Policija u Sankt Peterburgu

 Peter Kovalev/Tass/Profimedi/Peter Kovalev/Tass/Profimedi

Ruski multimilijunaš ubijen je u svojoj vili, a radi se o posljednjem u nizu pripadnika ruske elite povezanih s ruskim energetskim divom Gazpromom koji su preminuli proteklih mjeseci.

Jurij Voronov, 61-godišnji šef logističke tvrtke koja je imala unosne ugovore s Gazpromom na Arktiku, pronađen je mrtav u svom domu u ultrabogatom predgrađu Sankt Peterburga u ponedjeljak, prenosi britanski Daily Mail.

Voronov je pronađen kako pluta u bazenu s prostrjelnom ranom na glavi, a u blizini je pronađen pištolj Grand Power te nekoliko čahura na dnu bazena.

On je najmanje šesti bogati ruski biznismen koji je umro pod misterioznim okolnostima od početka godine, od kojih su neki bili povezani s Gazpromom, pri čemu su dvojica umrla u istom predgrađu Sankt Peterburga kao i Voronov. Ruska istražna komisija istražuje Voronovljevu smrt, koju zasad povezuju sa ‘sporom s poslovnim partnerima‘.

Njegova je supruga navodno rekla istražiteljima kako je Voronov vjerovao da su ga ‘nečasni‘ izvođači (radova) i partneri prevarili za ‘puno novca‘.

No, brojne smrti u drugim vilama u blizini Sankt Peterburga - inače rodnog grada Vladimira Putina u kojem je počeo svoj uspon prema Kremlju - u posljednje vrijeme, izazvala su spekulacije da su ubojstva inscenirana tako da izgledaju kao samoubojstva.

Navodna ubojstva i suicidi

Aleksander Tjulakov, 61-godišnji visoki dužnosnik Gazproma za financije i sigurnost, pronađen je obješen u svom domu u ekskluzivnom naselju Leninski u veljači. Istražitelji su rekli da je počinio suicid, no lokalni izvještaji govore da su na njegovom tijelu bili vidljivi tragovi premlaćivanja, što sugerira da je vješanje bilo inscenirano.

Tri tjedna ranije, u istom naselju, 60-godišnji Leonid Šulman pronađen je izboden na smrt u svojoj kupaonici. Šulman je bio šef transporta u Gazprom Investu, ogranku tvrtke koji se bavi njezinim investicijskim projektima.

Milijarder Aleksander Subotin, 43-godišnji bivši viši izvršni direktor u drugom energetskom divu, Lukoilu, u svibnju je također pronađen mrtav i to nakon što je ‘poslušao savjet šamana‘ - jedna je teorija da se otrovao otrovom žabe koji je izazvao srčani udar.

Također, čini se kako je u travnju bogati 51-godišnji Vladislav Avajev, bivši dužnosnik Kremlja, oduzeo sebi život nakon što je ubio svoju 47-godišnju suprugu Jelenu i 13-godišnju kćer.

On je imao veze na visokoj razini s vodećom ruskom financijskom institucijom Gazprombank. Postoje tvrdnje prema kojima je imao pristup financijskim tajnama elita u Kremlju. Prijatelji su osporili izvještaje prema kojima je on bio ljubomoran nakon što je njegova supruga priznala da je trudna s njihovim vozačem.

Osporavani izvještaji

Nekoliko dana kasnije 51-godišnji multimilijunaš Sergej Protosenja pronađen je obješen u Španjolskoj, nakon što je, čini se, sjekirom ubio svoju dvije godine stariju suprugu Nataliju i njihovu kćer tinejdžericu Mariju. On je bio bivši zamjenik predsjednika Novateka, tvrtke također blisko povezane s kremaljskim strukturama.

Kao i slučaju Avajeva, neki sugeriraju se da se možda radilo o atentatu koji je samo izgledao kao ubojstvo i samoubojstvo.

Prošlog tjedna multimilijunaš koji se obogatio na mobilnoj telefoniji i njegova supruga pronađeni su izbodeni na smrt u još jednom slučaju koji je izazvao pitanja i sumnje.

Jevgenij Palant (47) i njegova 50-godišnja supruga Olga, oboje rođeni u Ukrajini, pronašla je mrtve njihova 20-godišnja kćer Polina s višestrukim ranama od noža. Jevgenij je bio gol kada je pronađen.

U izvještajima medija tvrdilo se da je žena oduzela sebi život u naletu bijesne ljubomore nakon što je Palant rekao da je ostavlja. No, te je tvrdnje oštro osporio najbolji prijatelj nesretnog para, kako prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:33