KULTNI BORBENI AVION

Nova mladost legendarne F-15-ice: Amerikanci naručili najnoviju verziju, evo koliko ih košta

Kroz novi petogodišnji program američko ratno zrakoplovstvo namjerava nabaviti 76 takvih zrakoplova ili čak 144
F-15E Strike Eagle, ilustracija
 Planetpix/Alamy/Alamy/Profimedia

Američko ratno zrakoplovstvo i konzorcij Boeing potpisali su 1.2 milijarde vrijedan ugovor za isporuku osam novih zrakoplova F-15EX, koji će zamijeniti dotrajale F-15C i F-15D u floti.

Prva dva zrakoplova već se grade, te će biti dostavljena u bazu Eglin na Floridi u drugom kvartalu sljedeće godine. Ostali bi, nakon uspješno provedenih testiranja, u američku zrakoplovnu bazu trebali stići 2023. godine. No, to je samo dio jer kroz novi petogodišnji program američko ratno zrakoplovstvo namjerava nabaviti 76 takvih zrakoplova,a brojka bi kroz godine mogla narasti i na 144, javlja portal Aviationist.

Već za iduće proračunsko razdobje 2021. zatražen je budžet za nabavu još najmanje dvanaest novih zrakoplova.

Novi F-15EX razvijen je po inačici F-15QA što je trenutno najmodernija varijanta Eaglea (Orla, slob.prev.). Modernizacija zračnih snaga nužna je, ističe Aviationist, jer se SAD želi pripremiti za "rastuće tenzije između SAD-a, Kine i Rusije". Osim toga, Air Force želi pomladiti svoju flotu koja je sada stara u prosjeku 28 godina. Cilj je da starost flote bude oko petnaest godina u prosjeku, ali bez gubitka kapaciteta, što stvara potrebu za novim zrakoplovima.

Kako bi postigli taj cilj, trebala bi im 72 nova borbena zrakoplova svake godine. Idealno bi bilo da su to F-35-ice, no u proračunu nisu predviđena tolika sredstva, pa je logičan potez bio obnavljanje flote F-15-ica. Koje, budimo realni, nisu nimalo lošije već su i dalje pri vrhu trenutne zrakoplovne tehnologije.

Novi F-15EX dvosjed je sa dodatnom opremom, naručenom od strane SAD-a. Tijelo i krila su mu ojačana kako bi mogao nositi veću težinu, ima najsuvremeniji radarski sustav AESA, displeje u oba cockpita, General Electric motore F110-GE-129, različite nadzorne instrumente, infracrveni nadzor i sva tehnološka dostignuća koja su i ranije implementirana u F-15-ice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:12