PAD NA KAMENE STIJENE

Nova nesreća daskaša u Sloveniji, Čeh nastradao na Kaninu, pao je u provaliju, zaustavio se u jami kod restorana, teško je ozlijeđen

Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Samo dan nakon smrti hrvatskog daskaša koji je u nedjelju na skijalištu Krvavec poginuo pavši u provaliju u pokušaju da dođe do svog snowboarda, na planini Kanin slična se nesreća dogodila daskašu iz Češke koji je teško ozlijeđen pri padu u provaliju.

Kako je u utorak potvrdila policija, 28-godišnji Čeh se u ponedjeljak na Kaninu s lokacije Sedlo na 2200 metara nadmorske visine sjevernom stranom planine uputio prema 250 metara višem vrhu Škrbine u obući za daskanje na snijegu i s kacigom na glavi, ali bez odgovarajuće planinarske opreme za visokogorje i uspone. Prije samog vrha se poskliznuo na ledenoj podlozi te se teško ozlijedio nekontroliranim padom po kamenitim stijenama.

Pao je 150 metara niže i završio u jami kod restorana Prestreljenik odakle je vojnim helikopterom prebačen u bolnicu u Jesenicama, gdje su mu konstatirane teže ozljede glave i kralježnice, pa do daljnjega ostaje hospitaliziran.

Policija je i ovaj događaj iskoristila za upozorenje svima koji se bave sportovima na snijegu i alpinizmom da budu oprezni na snijegu i ledu kako prema sebi tako i prema drugima, te na poštivanje međunarodno važećih pravila u tim situacijama, te pridržavanje uputstava što ih skijašima i daskašima na uređenim terenima daju službene osobe, ali i policija.

Slovenska gorska služba spašavanja svake godine ima nekoliko stotina intervencija, a posebno su problematični slučajevi s manje iskusnim skijašima koji skijaju izvan označenih staza, te s planinarima koji se u ljetnoj sezoni u neodgovarajućoj obući i odjeći, te nepripremljeni upućuju u visokogorje, često i bez potrebne fizičke kondicije, te ne vodeći računa o brzim promjenama vremena na većim nadmorskim visinama koje znaju iznenaditi.

Gorska služba spašavanja u Sloveniji sa skoro 300 ljudi obučenih za intervencije u planinama u suradnji s helikopterskom postrojbom vojske i policije godišnje izvede više stotina akcija traženja i spašavanja.

Prema podacima za 2017., te su godine njeni pripadnici imali 514 intervencija, a u nesrećama u planinama na teže dostupnim područjima umrlo je 28 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:21