NA METI OKUPATORA

Nova nuklearna uzbuna: ‘Reaktori Rivne nemaju zaštitne zgrade kao oni u Zaporižju‘

Elektrana Rivne najopasnija je jer ima dva reaktora starijeg tipa, koji su građeni bez zaštitne zgrade

Nuklearna elektrana Zaporižje

 Dmytro Smolyenko/Avalon/Profimedia

Ukrajina ima četiri nuklearke, odnosno 15 nuklearnih reaktora koji zemlju opskbljuju s oko 54 posto električne energije.

- U sklopu EC-IAEA-Ukraine Joint Projecta, na evaluaciji nuklearne sigurnosti ukrajinskih nuklearnih elektrana sudjelovao sam od 2008. do 2010. godine kao član ekspertne grupe od tridesetak stručnjaka u pregledu NE Južna Ukrajina, Rivne te Hmeljnicki. NE Rivne ima ukupno četiri reaktora: dva starija tipa VVER reaktora (VVER-440/213) manje snage koji nemaju zaštitnu zgradu te dva VVER1000/320 koji su identični spomenutima u NE Zaporižja. NE Južna Ukrajina ima tri reaktora od 950 MWe ali od toga je samo jedan novija inačica, a druga dva su iz takozvane male serije. NE Hmeljnicki ima samo dva reaktora tipa VVER1000/320.

Stres testovi

Kao dugogodišnji inženjer s više od 30 godina rada na poslovima analiza nuklearne sigurnosti, mogu reći da VVER elektrane zadovoljavaju IAEA-ine standarde i sigurne su poput PWR elektrana projektiranih u isto doba. Vjerujem i da su nakon nesreće u NE Fukushima Daiichi, odnosno provedenih stres-testova, modernizirane ili se moderniziraju na istim principima kao nuklearne elektrane u EU ili SAD-u - kaže Ivica Bašić.

Dok su elektrane Rivne i Hmeljnicki zasad izvan područja vojnih operacija i rade normalno, nuklearka Južna Ukrajina je blizu južnog dijela fronte. Stoga bi se i ona uskoro mogla naći u okruženju pa bi mogla postati novi veliki problem.

Nenamjerne nesreće

- Ne vidim nikakav razlog zašto bi NE Južna Ukrajina bila veći problem od bilo koje druge elektrane. Mislim da su izloženije elektrane s reaktorima starijeg tipa VVER-440/213, od kojih su dva smještena u NE Rivne, a koje su građene bez zaštitne zgrade kakva je dio projekta VVER 1000/320, uz iznimku NE Loviisa u Finskoj koja ima zaštitnu zgradu ili kontejnment oko reaktora Westinghouseova dizajna poput NE Krško.

U osnovi, svako vojno djelovanje u blizini bilo koje nuklearne elektrane je apsolutno neprihvatljivo i ne mogu zamisliti da bi netko planirao ili izveo granatiranje tehnološkog dijela elektrane.

Nuklearne elektrane nisu projektirane i testirane za zaštitu od vojnih projektila, iako su projektirane i građene vrlo robusno pa bi vjerojatno izdržale sporadične udare konvencionalnih projektila. Vojne operacije u blizini mogu biti uzrok nenamjerne nesreće zbog stresa zaposlenika ili nemogućnosti da obavljaju svoj posao kao što je to dobro objasnio Rafael Grossi na konferenciji za novinare - ustvrdio je Ivica Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:09