PAKISTAN

Nova optužnica protiv Imrana Khana, ovaj put zbog curenja državnih tajni

Bivša kriket zvijezda proglasila se nedužnom te je tvrdio da je sadržaj depeše ranije objavljen u medijima iz drugih izvora

Imran Khan

 Aamir Qureshi/Afp

Pakistanski sud u srijedu je optužio bivšeg premijera Imrana Khana zbog curenja državnih tajni, što je novi udarac za pritvorenog čelnika koji se želi kandidirati na izborima iduće godine.

Optužnica se odnosi na povjerljivu depešu koju je Islamabadu prošle godine poslao pakistanski veleposlanik u Washingtonu. Khan je optužen da ju je učinio javnom.

Bivša kriket zvijezda proglasila se nedužnom te je tvrdio da je sadržaj depeše ranije objavljen u medijima iz drugih izvora. Kazna za to djelo iznosi do 14 godina zatvora ili čak i smrtnu kaznu, ističu pakistanski pravnici.

To je drugi put da je Khan optužen za isto djelo nakon što je viši sud ranije poništio optužnicu iz tehničkih razloga, jer se navodno nije poštivala procedura.

Khan tvrdi da je depeša dokaz zavjere pakistanske vojske i američke vlade kako bi 2022. zbacili njega s vlasti nakon što je posjetio Moskvu nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu. Washington i vojska odbacuju te tvrdnje.

Khan je pobijedio na prošlim općim izborima 2018. godine, a sada ima nekoliko procesa koji se vode protiv njega. On ih odbacuje kao pokušaj političkog progona. Već je osuđen za korupciju te je dobio tri godine zatvora.

Ta je presuda suspendirana no on je i dalje u pritvoru zbog drugih slučajeva, uključujući poticanje na nasilje i ovaj o curenju državnih tajni.

Time mu je onemogućeno kandidirati se na izborima iduće godine, no njegov pravni tim pokušava postići da ga se oslobodi uz jamčevinu i poništi zabrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:46