VELIKA PROSLAVA

Nova parada u Sjevernoj Koreji, Kim se za godišnjicu utemeljenja države opet hvalio oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je poslao pismo Kimu, rekavši da će dvije zemlje proširiti bilateralne veze
 Str/Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obilježio je 75. godišnjicu utemeljenja zemlje paradom paravojnih skupina i diplomatskom razmjenom u kojoj je obećao produbljivanje veza s Kinom i Rusijom, javlja Reuters.

Kim je promatrao paradu u Pjongjangu i razgovarao s gostujućim kineskim izaslanstvom, izvijestila je u subotu državna novinska agencija KCNA.

U paradi su se između ostalog mogli vidjeti raketni bacači u dostavnim kamionima, a naglasak je bio i na ulozi milicije kao gerilskih boraca u ratu.

image
Str/Afp

Kineski predsjednik Xi Jinping poslao je pismo u kojem je izrazio spremnost za jačanje strateške komunikacije i suradnje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je poslao pismo Kimu, rekavši da će dvije zemlje proširiti bilateralne veze kako bi osigurale sigurnost i stabilnost na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji.

image
Str/Afp

"Rastuća suradnja Kine, Rusije i Sjeverne Koreje i Xijevo ‘preskakanje‘ samita G20 u Indiji stvaraju dojam sve veće pukotine u azijskom geopolitičkom krajoliku", izjavio je za Reuters Leif-Eric Easley, profesor na Sveučilištu Ewha u Seulu.

"Većina dionika u regiji želi izbjeći novi Hladni rat, ali to izgleda sve teže jer Peking i Moskva podupiru Pjongjang, a Sjeverna Koreja se slaže s izazovima Kine i Rusije prema međunarodnom poretku", ocijenio je Easley.

image
Str/Afp

Godišnji dvodnevni samit G20 počinje u subotu u New Delhiju u Indiji i njime će dominirati Zapad, a preskočit će ga kineski predsjednik Xi Jinping, a neće biti ni ruskog predsjednika Putina.

Očekuje se da će Kim ovog mjeseca otputovati u Rusiju gdje će s Putinom razgovarali o opskrbi Moskve oružjem kako bi se podržala njena invazija u Ukrajini.

Sjeverna Koreja nadopunjuje svoju već veliku vojsku raznim paravojnim, rezervnim i sigurnosnim skupinama kao što je radničko-seljačka crvena garda (WPRG) povezana s vojskom, primjećuje Reuters.

image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:53