SUKOB RASTE

Nova pljuska Putinu s Kavkaza: ‘Kod nas ove godine nećete održavati vojne vježbe!‘

Armenija je netrpeljiva prema Moskvi, kojoj predbacuje da ne reagira na ‘provokacije‘ Azerbajdžana u vezi Nagorno Karabaha

Nikol Pašinjan i Vladimir Putin

 Dmitry Azarov/AFP

Armenija je u utorak objavila da je odbila biti domaćin vojne vježbe saveza na čelu s Rusijom u 2023., u prilikama nezadovoljstva Moskvom zbog zatvaranja važnog prometnog pravca za opskrbu enklave Nagorno Karabaha.

Informacija dolazi u času kada Armenija pokazuje pojačane znakove netrpeljivosti prema svom ruskom savezniku kojemu predbacuje da ne reagira na "provokacije" Azerbajdžana u vezi s Karabahom, gdje je Moskva, koja je trenutno zaglibila u ofenzivi u Ukrajini, rasporedila svoje mirovne snage.

"Armenija misli da ove godine nije primjereno održavati vježbu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO)... Ta se vježba neće održati", rekao je armenski premijer Nikol Pašinjan na tiskovnoj konferenciji.

Kako je rekao Pašinjan, Erevan je o tome već obavijestio vojni savez koji predvodi Moskva, a okuplja više bivših sovjetskih republika.

Napose je predbacio Organizaciji zbog toga što "nije osudila djelovanje Azerbajdžana", a Rusiji da ne ispunjava svoju zadaću "jamca armenske sigurnosti".

"Armenija je očekivala posebne akcije ruskih i drugih partnera na polju sigurnosti. No, Erevanu je rečeno da granice Armenije i Azerbajdžana nisu utvrđene", požalio se još Pašinjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:41