ŠEF TERORISTA

NOVA PORUKA LIDERA AL-QA'IDE 'Napadnite Ameriku još jačim udarom'

Samo dan nakon 12. obljetnice napada na New York i Washington 11. rujna 2001., novi lider al-Qa'ide Ajman al-Zavahiri svoje je sljedbenik pozvao da Ameriku "napadnu još većim udarom, čak i ako to bude zahtijevalo godine strpljenja", javlja CNN.

Al-Zavahiri preuzeo je čelno mjesto al-Qa'ide nakon smrti Osame bin Ladena. U audio poruci objavljenoj na internetu, proglasio je pobjedu nad Sjedinjenim Državama u Iraku i Afganistanu te pozvao na nastavak borbe na američkom tlu, te kao dobar primjer naveo napad na bostonskom maratonu 15. travnja ove godine. Rekao je i da al-Qa'ida treba natjerati SAD da više troši na pojačanu sigurnost, "kako bi Amerika ekonomski iskrvarila".

Al-Qa'ida: Obama nije promijenio muslimansku percepciju SAD-a

U novoj poruci al-Zavahiri proglašava i pobjedu nad SAD-om u Jemenu. Američka administracija je, naime, u kolovozu zatvorila 19 veleposlanstava i konzulata na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike nakon što su obavještajne službe presrele komunikacije između lidera al-Qa'ide koje su ukazivale na moguće napade na američke interese. U poruci je al-Zavahiri lideru Al-Qa'ide na arapskom poluotoku, Nasiru al-Vuhajšiju, koji je u Jemenu, rekao da "učini nešto", za što su američke službe zaključile da znači da se sprema napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:23