ZAČIN SMRTI

NOVA POŠAST MEĐU MLADIMA: DROGA OD KOJE POSTAJU POPUT ZOMBIJA Za samo nekoliko sekundi korisnici više ne znaju za sebe

Arhivska fotografija prikazuje mladića koji je konzumirao drogu K2
 Profimedia, Polaris

Isprva proizvedena kao "sigurna" alternativa marihuani, droga koja se na ulicama pojavila pod imenom "Spice" ("začin"), Black Mamba ili K2 pokazala se kao veće zlo od heroina i kokaina, jer je puno jeftinija, a ovisnost nastaje gotovo odmah.

Redovito korištenje ove droge može prouzročiti duševne bolesti, grčeve, gubitak daha, otkazivanje bubrega i zastoj srca. Ove godine globalno istraživanje pokazalo je da je broj primljenih pacijenata u bolnicama zbog uzimanja 'Spicea' narastao za trećinu od 2014.

Do svibnja prošle godine ova se droga nesmetano prodavala u Velikoj Britaniji, dok nije zabranjena. Radi se o mješavini različitog bilja i jakih kemikalija, a pojavila se i nova vrsta koja je toliko jaka da proizvodi zastrašujući učinak: korisnici nakon nekoliko sekundi zapadnu u katatoničko stanje, a prepoznaju se po upalim obrazima i blijedim licima s ranicama.

Jedna vrsta te droge već je donijela smrt i u Hrvatskoj početkom 2015. godine, gdje se u 'smart shopovima' prodavao "herbal mix" ili čak osvježivač zraka.

Proizvođači te droge kupuju materijal na veliko preko interneta i špricaju ga sintetičkim kemikalijama koje imaju snažan psihoaktivni učinak, a neki dileri čak miješaju drogu s kemikalijama u svojim kadama.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, jedan džoint Spicea ima učinak kao pušenje stotinu džontova marihuane.

Daily Mail piše kako su "ovoga tjedna mrtvaci hodali ulicama Manchestera" i objavljuje fotografije koje je snimio vozač autobusa u Sjevernom Walesu na svojoj svakodnevnoj ruti. Na fotografijama se vide korisnici droge kako leže u nesvijesti po ulicama, ili potpuno izgubljeni tumaraju doista podsjećajući na zombije.

Veliki broj beskućnika poseže za ovom drogom, i time još više upadaju u nevolje jer prihvatilišta ne žele primiti one koje je koriste zbog njihovog nasilnog i nepredvidljivog ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:44