STRUČNJACI UPOZORAVAJU

NOVA POŠAST MEĐU MLADIMA: OPET RASTE OVISNOST O NIKOTINU 'Ti aparati su im fora, neki izgledaju kao USB-ovi i imaju različite arome...'

 Pixabay

Upotreba elektroničkih cigareta među tinejdžerima u SAD-u je u porastu, piše BBC.

Postotak srednjoškolaca u dobi od 17 ili 18 godina koji su rekli da koriste elektroničke cigarete ili vaporizatore s nikotinom ove je godine 21, dok se prošle godine radilo o 11 posto učenika, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Michigan.

Istraživači kažu da je tako trend opadanja broja korisnika nikotina sada promijenjen. Učenike su tijekom istraživanja pitali jesu li koristili vaporizator u posljednjih 30 dana.

Što točno kaže istraživanje?

Studija 'Monitoring the Future' temelji se na intervjuima s više od 45.000 učenika diljem SAD-a te predstavlja najveće povećanje unutar jedne godine otkako je prije 44 godine prvi put provedeno ovakvo istraživanje o korištenju marihuane.

- Nastojanja da se smanji broj onih koji koriste vaporizatore očito nisu uspjela, kaže voditelj studije Richard Miech.

- Elektroničke cigarete i vaporizatori okreću teškom mukom postignuto smanjenje broja korisnika nikotina. Rezultati istraživanja pokazuju da vaporizatori potiču korištenje nikotina i ovisnost o nikotinu umjesto da mlade drže podalje.

Istraživanje je također pokazalo da nema značajnijih promjena u korištenju alkohola, marihuane, kokaina i ostalih popularnih droga, iako je intenzivnog opijanja 2018. među srednjoškolcima bilo manje.

No, smanjenje broja korisnika nikotina ove je godine zaustavljeno.

Zašto je došlo do povećanja?

Na to je pitanje teško odgovoriti. Stručnjaci krive novije verzije e-cigareta od kojih neke izgledaju kao USB-ovi, mogu se izravno koristiti i mnoge nude različite arome.

Drugi razlog može biti da sve više tinejdžera ostaje kod kuće, komuniciraju smartphoneima i ne druže se s prijateljima.

Korištenje vaporizatora je individualna aktivnost, kažu stručnjaci, dok je pijenje alkohola, pušenje i eksperimentiranje s drogama uglavnom društvena aktivnost.

- Faktori radi kojih je vaporiziranje tako primamljivo je što se radi o novotariji, e-cigarete su lako dostupne, a mladi ih mogu koristiti bez znanja odraslih, kaže Miech.

Što se radi po tom pitanju?

Popularnost e-cigareta kod tinejdžera je vrlo raširena pa su mnoge zemlje, poput Velike Britanije, već počele poduzimati korake da se to spriječi. Mnogi vjeruju da korištenje vaporizatora vodi prema pušenju cigareta te upozoravaju da dugotrajno korištenje može imati dugoročne zdravstvene posljedice.

No, još se nije pronašao odgovor na pitanje kako regulirati tržište.

Američki ured za hranu i lijekove (FDA) kaže da je u rujnu zabilježena prava epidemija korištenja aromatiziranih e-cigareta među tinejdžerima.

Prošli mjesec je proizvođač e-cigareta JUUL Labs pristao obustaviti proizvodnju određenih aroma kako bi se smanjio broj tinejdžera koji ih koristi. Također, privremeno su deaktivirali svoj Instagram i Facebook račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:43